Vozači, oprezno u blizini škola!

Prvog septembra je za učenike osnovnih i srednjih škola počela nova školska godina. Deca predstavljaju jednu od najranjivijih kategorija učesnika u saobraćaju pa se na vozače apeluje da u blizini škola uspore i poštuju istaknutu signalizaciju.

zona-skole-saobracaj

Policija će tokom septembra pojačati kontrolu saobraćaja u blizini svih škola u Srbiji, najavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uoči početka nove školske godine i istakao da je prioritet zaštita života dece.

Brzina kretanja vozila u Zoni škole u naselju je ograničena do 30 km/h, a van naselja do 50 km/h, u vremenu od 7 do 21 sata, osim ako saobraćajnim znakom vreme zabrane nije drugačije određeno.

„Neka niko ne računa na popustljivost policije, ako i za kilometar, bude, prekoračio brzinu u okolini škole. Nikome neće biti gledano kroz prste, neće biti nikakvog popuštanja prema onima koji se ogreše o saobraćajne propise“, istakao je ministar policije.

Brzina od 30 km/h omogućava pravovremenu reakciju i umanjuje mogućnost da dođe do saobraćajne nesreće, odnosno pešaci imaju veće šanse da prežive ako ih vozilo udari.

Pored vozača i policije, roditelji, sa svoje strane, takođe imaju veliki uticaj na bezbednost đaka u saobraćaju.

Oni će najbolje pripremiti dete za kretanje od kuće do škole – sopstvenim pozitivnim primerom, što je naročito važno kada je reč o đacima prvacima koji ove godine kreću u školu i po prvi put stiču samostalna iskustva o ponašanju u saobraćaju.

Svim đacima želimo srećan i bezbedan početak školske godine!

(MUP / B92 / Bor030)