Vučić: Ziđin da smanji emisiju štetnih gasova u Boru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je sa predstavnicima kompanije Ziđin razgovarao o razvoju novih rudnika, ali je i zatražio da se, najkasnije, do kraja godine obezbedi potpuno čist vazduh u Boru.

Predsednik Vučić zatražio je od predstavnika kompanije Ziđin da ugradi dodatne kapacitete i smanji emisiju štetnih gasova u topionici u Boru i da najkasnije do kraja godine obezbedi potpuno čist vazduh za stanovnike Bora i okoline, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Predsednik Vučić je istakao da se očekuje da će, nakon završetka sistema za smanjivanje aerozagađenja, emisije štetnih gasova biti u graničnim vrednostima.

A avgustu ove godine očekuje se da sistem za smanjenje aerozagađenja bude funkcionalan, navedeno je u saopštenju.

Na sastanku se razgovaralo i o razvoju novog rudnika Čukaru Peki čija su projektovana ulaganja 500 miliona dolara. Otvaranje ovog rudnika planirano je u oktobru ove godine, čime će Srbija postati drugi proizvođač bakra u Evropi, posle Poljske, a njeno učešće u proizvodnji ove rude povećaće se sa pet na 18 odsto.

Kompanija Ziđin obavezala se da do šeste godišnjice zatvaranja transakcije investira preko jedne milijarde dolara u nadogradnju, proširenje ili izgradnju četiri rudnika i topionice.