Vuk Jeremić: Kakva će zavladati atmosfera u Srbiji kada se bude videlo da je narod odlučio da ne glasa nego da glasa

Vuk Jeremić, lider Narodne stranke i potpredsednik Zdravko Ponoš pozvali su građane Bora da 21. juna ne izađu na birališta.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Boru da će “glavni kriterijum uspeha bojkota biti da li je u Srbiji oduzet legitimitet onih institucija koje će nastati na osnovu ovih izbora”. Jeremić ističe da veruje da će upravo to biti slučaj i dokaz da će vlast nastaviti da napada one koji nisu predstavljeni u parlamentu.

“Nastavićemo mi, opozicija koja je bojkotovala izbore, da budemo glavni predmet napada, odnosno glavna meta vlasti, jer je to i danas slučaj, vlast napada nas koji im nismo takmaci na izborima, za razliku od onih koji se nominalno protiv njih na izborima bore. Mislim da će to ostati slučaj i posle jer je i to jedan kriterijum uspeha”, rekao je Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke.

On je dodao da će jedan od kriterijuma uspeha bojkota biti i činjenica da li je opozicija “ostala legitimni sagovornik međunarodne zajednice, bez obzira što je izabrala da više ne bude u parlamentu”.

“Ja mislim da će to, takođe, biti slučaj. To su politički parametri koji će odlučiti da li je bojkot uspeo ili ne, ali ima još nešto, po meni mnogo važnije i nije direktno vezan za politiku i političke stranke a to je kakva će zavladati atmosfera u Srbiji nakon 21. juna, nakon što se pokaže da uz svu silu, uz sve podmetačine, uz guranje, uz deljenje opozicije, uz svu UDBU, uz sve spavače je ipak jedan daleko veći broj ljudi koji je odlučio da ne glasa nego da glasa”, rekao je Jeremić.

Mala ili velika izlaznost takođe je diskutabilna, dodao je predsednik Narodne stranke, ako se zna da je “broji” RIK.

„Ko je poverovao u to da će u Boru biti čisto nebo neka poveruje i da je izlaznost bila tolika koliko saopšti RIK. Izlaznost će biti daleko manja od one koju bude saopštila Republička izborna komisija, a i taj broj koji bude bio saopšten, ja očekujem da će biti manji nego ikada”, istakao je on.

I Dragan Marković, predsednik borskog gradskog odbora Narodne stranke dodao je da je na mnoga pitanja vlast ostala gluva, te da mi danas i ne znamo „kako je prodat RTB jer ugovor nije bio na uvidu javnosti“.

Aerozagađenje, najavljeni dolazak više stotina kineskih radnika, neprestana borba građana za zdravu životnu celinu, jedino je što se u Boru zna, dodao je Marković i podsetio da je „predsednik Vučić u ovoj kampanji zaobišao Bor“.

“Znamo i to da ćemo pozvati građane kako bi zahtevali naša prava na čistu i zdravu životnu okolinu. Pamtimo i da je vrh vlasti obećavao da će RTB nakon prodaje ostati u većinskom državnom vlasništvu, što se, nažalost, nije dogodilo”, dodao je Dragan Marković.

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš pozvao je građane da bojkotuju izbore 21. juna, jer ne postoje ni zdravstveni ni politički uslovi.

„Režim je vanredno stanje iskoristio kao ključni deo svoje izborne kampanje. Vlast koja je okusila slasti vanrednog stanja i mogućnosti da koristi mehanizme koje takvo stanje pruža, nastaviće da ih koristi i u periodu pred nama. Nastavićemo da živimo u vanrednom stanju dok god bude trajala ova vlast“, naveo je Zdravko Ponoš.