ZA ČASNI KRST: Plivanje na Bogojavljenje

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva sutra proslavljaju Bogojavljenje, praznik koji se tradicionalno obeležava plivanjem za Časni krst u brojnim mestima u Srbiji.

Foto: media.sumadijapress.co.rs
Foto: media.sumadijapress.co.rs

Manifestacija duhovnog karaktera, „Plivanje za Krst časni“, održaće se sutra, na Bogojavljanje i to širom Srbije.

Ove godine će, po prvi put, obeležavanje velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja u Majdanpeku biti u znaku plivanja za Časni krst.

Kako se kaže u pozivu učesnika, Majdanpečani svih generacija će deonicu dugu simboličnih 33 metara isplivati u ledenoj vodi olimpijskog bazena Sportsko rekreativnog centra „6. avgust“ i pokušati da simbol Hristovog raspeća i večnu slavu ponesu kući.

Prijavljivanje zainteresovanih moguće je u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Majdanpeku, a takmičenje će biti održano u utorak, 19. januara sa početkom u 12 časova. Prijavljeni će morati da se pojave dva sata ranije, kako bi prethodno obavili lekarski pregled.

A Kladovo je jedan od gradova u kome se godinama unazad na Bogojavljenje organizuje tradicionalno plivanje za Časni krst. Litija polazi u 11 sati i 30 minuta ispred Hrama Svetog Đorđa i kreće ka Dunavskom keju. Start trke predviđen je za 12 časova kada će hrabri plivači sa palube broda „Đerdap 2“ da skoče u Dunav. Očekuje se učešće dvadesetak takmičara, a prva nagrada je pehar i 15.000 dinara. Pokrovitelj trke je opština Kladovo, dok je sponzor zlatara „Auro“.