Za mesec dana dve hiljade ljudi evidentirano u pokušaju krađe otpadnog bakra iz Ziđina

Iako je poslednje nedelje oktobra primetan trend smanjenja pokušaja krađe u kompaniji Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper), čemu su verovatno kumovale i češće policijske kontrole posle apela kompanije u javnosti da se tome stane na put, statistika kaže da je prošlog meseca preko dve hiljade lopova, u 208 navrata, znači u proseku sedam puta dnevno, pokušalo da ukrade 4.500 kilograma raznog metalnog materijala.

Foto: Serbia Zijin Copper

Tome treba dodati i ono što su lopovi prošlog meseca uspeli da ukradu – kablove u Majdanpeku i Kriveljskom kamenolomu, gume iz Filtraže, profile iz Cementacije.

Zvuči zaista neverovatno da je za mesec dana iz kruga kompanije udaljeno dve hiljade ljudi, pa nadležni u „Ineks-plusu“, preduzeću zaduženom da obezbeđuje imovinu Serbia Zijin Copper, pojašnjavaju da stotinak njih ulazi svakodnevno i to po nekoliko puta, te da se evidentira svaki takav pokušaj. U zvaničnim papirima ove FTO firme imenom i prezimenom upisano je tačno 130 takvih izgrednika.

„Sekundarne sirovine kradu se i dalje svakodnevno, a u te svrhe vrlo često se „regrutuju“ i maloletne osobe, koje ne podležu krivičnoj odgovornosti, ali i – trudnice! Za njima, po razrađenoj „šemi“, kreće grupa starijih i organizovanijih ljudi, koja sačeka da deca i žene budu uhvaćeni, pa da onda bez ikakvih problema pokupe plen. Drski lopovi ne libe se da, kada budu otkriveni, napadnu službenike „Ineks-plusa“, a samo u toku ove godine registrovano je 20 takvih pokušaja, jedan uz pretnju vatrenim oružjem“, kažu iz kompanije.

Najveći problem radnicima „Ineks-plusa“, kojih ima 210, jeste to što obezbeđuju gotovo 10 hiljada hektara fabričkog kruga u Boru i Majdanpeku, tako da im se ponekad čini da je njihov posao nemoguća misija. Dodatno ih u obavljanju dužnosti ograničava zakon koji kaže da se oružje može upotrebiti samo u nužnoj odbrani.

Od početka godine, službenici „Ineks-plusa“ onemogućili su lopovima da iz kompanije ukradu 18.768 kilograma bakra i 6.934 kilograma ostalih sekundarnih sirovina. „Robu“ tešku skoro 26 tona zvanično je pokušalo da iznese 714 osoba, jer je toliko njih zadržano i predato policiji. Neki od njih, naravno, po više puta i to za samo deset meseci.