Za otvaranje rudnika zlata potrebno potrebno 177 miliona dolara

3
35

Za pokretanje prvog rudnika zlata u Srbiji, u blizini opštine Žagubica, biće potrebno 177 miliona američkih dolara, pokazuju preliminarne ekonomske procene, koje je za Projekat zlata Timok sastavila nezavisna kompanija AMEC iz Perta u Australiji.

Avala-Resources-IMG_5171

“Očekuje se da će za potencijalnu investiciju pokretanja prvog rudnika zlata u Srbiji biti potrebno 177 miliona američkih dolara,da će tokom svog radnog veka, preko ubiranja rudne rente budžet Republike Srbije prihodovati 38 miliona dolara, i da će biti zaposleno 250 ljudi”, navodi se u saopštenju kompanije “Avala Resources”.

Studija procenjuje početni površinski kopprosečnog radnog vekaod 8,4 godina sa godišnjom proizvodnjom od 2,5 tonazlata u koncentratu,koristeći standardnu tehnologiju flotacije.

Projekat takođe zahteva, otprilike, dve godine ulaganja u infrastrukturu nakon dobijanja svih potrebnih dozvola i zakonskih regulativa u vezi sa zaštitom životne sredine.

“Naš cilj u vezi sa objavljenomprocenom jeste da pokažemo da je projekat potencijalno ekonomičan i da ukažemo na delove projekta koji zahtevaju dodatni posao”, rekao je direktor kompanije “Avala Resources” Sean Hasson.

“Nama je jasno da ćemo morati da uložimo dodatni napor radi unapređivanja iskorišćenja zlata iz finalnog koncentrata”, dodao je on.

Direktor kompanije ukazuje na to da je projekat najosetljiviji na iskorišćenje zlata, kao i tržišnu cenu zlata,i dodaje: “Iako ne možemo da utičemo na cenu zlata –možemo da radimo na poboljšanju iskorišćenja zlata”.

Menadžer istraživanja kompanije “Avala Resources”, Justin van der Toorn, naglašava da je kompanija, od 2010. godine do sada, u istraživačke radove na Projektu zlata Timok uložila preko 160 miliona američkih dolara.

“Srbija trenutno ima najbolju klimu u regionu za investicije u razvoj novih rudarskih projekata, tako da mi ohrabrujemo napore srpske Vlade da sprovodi politiku otvorenosti prema novim investicijama.Pri tome se najviše zahvaljujemo lokalnim vlastima i Safetu Pavloviću, predsedniku opštine Žagubica, koji je pružio ogromnu podršku našem projektu”, kaže Justin van der Toorn.

3 KOMENTARA

  1. Kada bi OVAJ neobicno SIMPATICNI malisa Justin,koji ima holandsko prezime,u zemlji svojih predaka i ekonomski najefikasnijih i najekonomicnijih ljudi na svetu,ko ne veruje neka proveri validne ekonomske cifre… REKAO TO ….da su u istrazne radove ulozili 160 000 000 dolara …a da za otvaranje rudnika treba 177 000 000 dolara…………domacini bi za 23 sekunde doneli pravni akt kojim mu se dozivotno zabranuje da …. raspolaze,upravlja ili koristi ……….. BILO STO IMA EKONOMSKU VREDNNOST VECU OD JEDNOG SLADOLEDA…… Vekovna je praksa da se U DALEKIM I NECIVILIZOVANIM KRAJEVIMA SVETA… PRIMITIVNIM DOMORODCIMA PRODAJU BAJKE …KAO DA SE ZLATO I TAPIJE NA EKSPLOATACIJU KUPUJE ZA STAKLENE PERLE I OGLEDALCA …..Sta kaze malisina EKOLOSKA cost-benefit analiza…Koliko STOTINA MILIONA DOLARA PREDVIDJA …I TO ODMAH.. KAKO BI ZIVOTNA SREDINA DEVICANSKI CISTE ONOLINE ZAGUBICE OSTALA ISTA TAKVA….. Hocemo da to ODMAH znamo….U ozbiljnim zemljama,kakva je zemlja njegovih predaka…ovakvi ambiciozni talentovani nema ,,eksperti,, govore kada odraslih

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime