Zbogom uglju, borskoj Toplani stigli kotlovi na gas

Borskom Javno komunalnom preduzeću Toplana stigla dva nova kotla nemačkog proizvođača Boš (Bosh), koji će od predstojeće grejne sezone koristiti prirodni gas kao svoj energent.

Foto: JKP Toplana Bor

Iz Toplane kažu da ova investicija ima za cilj poboljšanje sistema grejanja u Boru i obezbeđivanje efikasnijeg i ekološki prihvatljivijeg načina zagrevanja.

Novi kotlova imaju snagu od po 17 megavata i služiće kao dopuna za glavni kotao 3 tokom hladnijih dana. Glavni kotao je remontovan i modifikovan tokom leta kako bi mogao da radi na mazut i prirodni gas.

„Kotao VK 3 je modifkovan tako da su postojećim gorionicima za mazut dodati oni za gas. Primarni energent će biti gas, ali će u slučaju potrebe ovaj kotao moći da radi i na mazut“, kazao je Igor Janković VD direktora JKP Toplana Bor.

Prema njegovim rečima u narednim danima, očekuje se da će nova oprema biti montirana i priključena na vrelovodni sistem.

Toplana Bor planira da početkom oktobra dovrši instalaciju merno-regulacione stanice za gas i potpuno poveže celokupan sistem kako bi sve bilo spremno za početak grejne sezone.

Iz gradskog budžeta izdvojeno je ukupno 330 miliona dinara za nabavku novih kotlova i rekonstrukciju kotla na mazut.