Zelene trakice sa suncokretima uskoro i u Boru – važno je da znate šta znače

Humanitarne organizacije RAS i Borci za Bor sprovode projekat „Suncokret“ u okviru koga će promovisati suptilno označavanje osoba sa hendikepom i njihovim pratiocima zelenim tračicama sa jasno istaknutim suncokretima.

Ove jedinstvene oznake sa suncokretima znače da osobe koje ih nose imaju prikriveni hendikep ili da su u pratnji osobe koja ima određene poteškoće.

„Kada vidimo osobu sa tračicom sa suncokretima, to nam je znak da treba da damo prednost toj osobi ako se nalazimo u prodavnici, pošti, banci…“, kažu iz humanitarne organizacije RAS.

Iz ove organizacije pojašnjavaju da trivijalne stvari, poput čekanja u redu, mogu biti nesnošljive za dete sa autizmom jer ih ono ne razume.

Projekat označavanja osoba sa hendikepom je pokrenula organizacija „Hidden Disabilities„, koja kroz partnerski program u celom svetu vrši promociju ovih tračica.

Ideja je pozitivno prihvaćena i podržana u mnogim državama širom sveta, a organizacija RAS je inicirala da se ovaj program pokrene i u Srbiji.

Jedan od partnera je i udruženje „Borci za Bor“ iz kojeg ističu da su zadovoljni što su deo ovog programa i što će imati priliku da daju svoj doprinos uspešnoj realizaciji.

„Da se dobar glas daleko čuje dokaz je na ovom primeru gde smo izabrani od humanitarne organizacije RAS koja je otkupila licencu „Hidden Disabilities“ iz Engleske, kako bi pomogli u što većem broju deci sa posebnim izazovima“, kažu iz udruženja Borci za Bor.

Da bi projekat bio uspešan neophodno je da se što više građana upozna sa značenjem trakica i drugih oznaka sa suncokretom, kao i podrška institucija i organizacija.

Uskoro će biti istaknuti posteri i pokrenuta kampanja informisanja javnosti preko medija o projektu.

Svi oni koji bi želeli da se više informišu ili da na bilo koji način doprinesu realizaciji ovog programa mogu da kontaktiraju organizacije „Borci za Bor“ i RAS.