Ziđin planira da prоširi poslovanje u Srbiji

„Ziđin majning grup“ (Zijin Mining Group), vodeći kineski proizvođač bakra, odlučio je da poveća proizvodnju u trenutku kada cene „crvenog metala“ rastu ka rekordnim nivoima.

Cilj „Ziđina“ je da poveća proizvodnju iskopanog bakra na 1,22 miliona tona u 2025. godini, što je četiri odsto više od prethodnog cilja, navodi se u podnesku koji je kompanija objavila na Šangajskoj berzi u četvrtak.

Plan predviđa da se proizvodnja za 2028. poveća na između 1,5 i 1,6 miliona tona, što bi bilo oko 50 odsto više u odnosu na 2023. godinu, piše „Blumberg”.

Kompanija je saopštila da je revidirala planove poslovanja s obzirom na njene pozitivne osnove i potencijal za povećanje kapaciteta.

„Ziđin” navodi da će ubrzati razvoj postojećih rudnika u Kongu, Tibetu i Srbiji, a istovremeno će nastaviti velike rudarske projekte na globalnom nivou.

Ova kineska korporacija u našoj zemlji ima u vlasništvu rudnike bakra koji posluju u okviru kompanija Srbija Ziđin Koper i Srbija Ziđin Majning.

Globalne cene bakra su blizu istorijskih maksimuma, jer se predviđa da će se stari rudnici boriti da održe korak sa potražnjom koju podstiče svetska zelena tranzicija.

Tržište je ove godine značajno zaoštreno nakon iznenadnog zatvaranja rudnika „Kobre Panama” i smanjenja proizvodnje britanskog rudarskog giganta „Anglo Ameriken”.

„Ziđin” je takođe ranije revidirao planove proizvodnje litijum karbonata sa 120.000 na 100.000 tona u 2025. godini, kao odgovor na pad cena.

U međuvremenu, očekuje se da će se proizvodnja zlata povećati na 85 tona 2025. i na 100 do 110 tona 2028. godine, sa 68 tona u 2023. godini, navodi se u saopštenju, prenosi RT Balkan.

(Agencije)