Zlatno kolo: Borani uživali u folkloru sa tri kontinenta

Centar za kulturu grada Bor organizovao je peti po redu Međunarodni festival foklora “Zlatno kolo”.

Lepota narodnih nošnji, jedinstvena ornamentika, različiti materijali, ali u prvom redu, narodna igra, uvežbanost ansambala i ljubav prema folkloristici obeležili su peti borski Međunarodni Međunarodni festival foklora “Zlatno kolo”.

Domaći i inostrani ansambli iz Srbije, Turske i Egipta, svaki na svoj način, prikazali su svu raskošnost i lepotu narodnih igara karakterističnih za podneblje sa kojih dolaze, ali i onih koji se igraju u drugim krajevima Srbije i sveta.

Naše narodne igre predstavili su Foklorni ansambl “Karanovac” iz  Kraljeva, Umetnički centar “Talija” iz Beograda, koji je oduševio izvođenjem popularnih ruskih narodnih plesova i domaćin, Kulturno umetničko društvo Bor koje je dostojno prezentovalo našu narodnu baštinu.

Orijentalnim igrama uz svu raskošnost i šarenilo kostima oduševili su gosti iz Egipta, članovi Akademije umetnosti i Kitara instituta iz Kaira, ali i Ansambl “Anatolija” iz Isparte u Turskoj, sa razlogom jer Borani i nisu često u prilici da na jednom mestu vide izvorne igre sa tri kontinenta, što ovaj festival svrstavaju u red originalnijih i programski dobro osmišljenih.

„Sve je bilo i više nego savršeno. Organizacija festivala je odlična, domaćini su bili gostoprimljivi pružajući nam u svemu pomoć i podršku“, kaže Nesma Tad iz Egipta.

“Zlatno kolo” sada već u jubilarnom, petom izdanju, zadržao je koncepciju ranijih festivala, nastojeći da u prvom redu prikaže raznolikost običaja i folklornog i umetničkog izraza učesnika, ali i istakne njihovu multikulturalnost.

“Dopada nam se Bor. Priroda je slična našoj, u Turskoj, ljudi su prijatni, svi se smeju”, kaže Đana Gunel Duran iz Isparte.

Ovogodišnji svojevrsni anbasadori kulture iz sredina iz kojih dolaze priredili su u Boru dva koncerta, ali i tradicionalni defile, a učestvovali su i na nedavnoj manifestaciji “Dani Brestovačke banje”.

“Bor je grad koji razume kulturu, jer je multinacionalni grad u kom živi 21 nacija i upravo to nas delegira da baš mi budemo domaćini ovakvih događaja. Poštujemo tuđe kulture i tradicije, ali s ponosom predstavljamo i naše kulture i tradicije, srpsku, vlašku i sve ostale koje su utemeljene na ovom području”, rekao je gradonačelnik Aleksandar Milikić na prijemu koji je organizovao za učesnike Festivala.

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:203018090927'.