Zoološki vrt u Boru obeležio tri godine rada

Zoološki vrt u Boru obeležio je juče tri godine rada. Otvoren u decembru 2011. godine, kao jedan od samo četiri u Srbiji, borski vrt je vrlo brzo posao jedna od najvažniji turističkih atrakcija grada i ovog dela zemlje.

 

Beli lav Dule - zvezda Borskog zološkog vrta
Beli lav Dule – zvezda borskog Zoološkog vrta

U prisustvu brojnih zvanica, prijatelja vrta i predstavnika lokalne samouprave prigodnom svečanošću u kafiću i druženjem sa posetiocima za koje je ulaz čitavog dana bio besplatan obeležen je treći „rođendan“.

Direktorica Javnog preduzeća „Zoo vrt Bor“ Mirjana Marić istakla je turistički i edukativni značaj ove instutucije. Prema njenim rečima u narednom periodu radiće se na tome da se časovi za što više borskih mališana održavaju u prijatnom ambijentu vrta. Atraktivnosti će svakako doprineti i nove životinske vrste na čijem se dovođenju radi.

„Nadamo se da ćemo dobiti novu životinju vrstu, biljojeda, iz roda kopitara ili papkara, ali ćemo videti u kako će se to realizovati. Naša neostvarena želja je žirafa, nadam da ćemo uspeti da je ostvarimo jer smo to ostali dužni građanima“, istakla je direktorica Zoo vrta.

Borski zoološki vrt sagrađen je u šumici između naselja “GHI”, “Sunce” 4. i 5. mesna zajednica, na prostoru od 16.000 kvadratnih metara. Dom je za više od 150 jedinki i oko 65 životinskih vrsta

Pored lavova, najveću pažnju privlače životinje koje se u ovom krajevima ne mogu videti u prirodi, poput tigra, kojota, zebre, krokodila, ptice emu, jaka, sibirske ovce, pitona i iguane.