BLOG UŽIVO – CRTA: Izlaznost u Srbiji do 18 časova 41,8 odsto

U današnjem blogu uživo pratićemo kako protiču Izbori za narodne poslanike Narodne skupštine.

Tokom dana ćemo izveštavati o izlaznosti, dešavanjima na biračkim mestima i oko njih, a po zatvaranju birališta objavićemo preliminarne rezultatima glasanja.

Pozivamo čitaoce da nam pišu o svemu što ih zanima u vezi izbornog procesa, kao i da nas preko kontakt forme (na dnu stranice) potpuno anonimno izveste o eventualnim nepravilnostima koje uoče.


19.00 – CRTA: Izlaznost u Srbiji do 18 časova 41,8 odsto

Na parlamentarnim izborima do 18 časova na glasanje izašlo je ukupno 41,8 odsto građana upisanih u birački spisak saopštila je posmatračka misija Crte.  Statistička greška  iznosi  +/- 1,1 odsto.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima ukupno 6.584.376 birača koji glasaju na 8.433 biračkih mesta.

I dalje se na biračkim mestima u najvećoj meri koriste mere zaštite poput maski i rukavica iako se beleži da se i članovi biračkih odbora i birači nešto manje pridržavaju mera nego tokom prepodneva. Na 65 odsto biračkih mesta članovi biračkih odbora koriste zaštitnu opremu (maske i rukavice) dok na 29 odsto sporadično a na 6 odsto se ne pridržavaju. Maske birači koriste na 49 odsto biračkih mesta a na 46 odsto sporadično dok na 5 odsto  biračkih mesta ne koriste.


19.00 – Izlaznost na reprezentativnim biračkim mestima u Boru u 18 časova ispod 50 odsto

Na biračkom mestu broj 13 u Mesnoj zajednici Rudar do 18 časova svoje biračko pravo iskoristilo je 412 glasača, odnosno 44,06 odsto od broja upisanih.

Prema podacima Radnog tela Republičke izborne komisije u OŠ „Stanoje Miljković“ u Šarbanovcu, do 18 sati glasalo je 420 birača (49,24 %).


18.00 – Kandidati za poslanike Marija Šutulović, Nevena Marković i Dragan Veličković glasali u NGC-u

Kandidatkinje za Narodne poslanice Marija Šutulović i Nevena Marković sa liste Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju glasali su oko 18 časova na biračkom mestu 27 u borskom naselju Novi gradski centar.

Na istom biračkom mestu glasao je i Dragan Veličković bivši predsednik opštine Bor i kandidat za poslanika na listi Srpskog patriotskog saveza.


17.00 – CRTA: Izlaznost do 16 časova 34,6 odsto

Do 16 časova na parlamentarnim izborima na glasanje je izašlo ukupno 34,6 odsto birača saopštila je Posmatračka misija Crte. Statistička greška je iznosila  +/- 0,9 odsto.

U odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine to je za 5 procentnih poena manje.

(CRTA)


14.00 – Do 14 časova glasalo 27 odsto birača

Do 14 časova na parlamentarnim izborima na glasanje je izašlo ukupno 27 odsto birača saopštila je Posmatračka misija Crte. Statistička greška je iznosila  +/- 0,7 odsto.

Ovi podaci se poklapaju sa ppodacima o izlaznosti u Boru do kojih je Portal „Bor 030“ došao.

Radno telo Republičke izborne komisije prati izlaznost na dva reprezentativna biračka mesta.

Na biračkom mestu broj 13 u Mesnoj zajednici Rudar do 14 časova svoje biračko pravo iskoristilo je 298 glasača, odnosno 31,87 odsto od broja upisanih.

U OŠ „Stanoje Miljković“ u Šarbanovcu, do 14 sati glasalo je 295 birača (34,58 %).


12.00 – U Boru do 12 časova glasalo više 23 odsto birača

Prema podacima Radnog tela Republičke izborne komisije u Boru, do 12 časova na dva reprezentativna biračka mesta svoje pravo glasa iskoristilo je više od 23 odsto Borana.

Na biračkom mestu broj 13 u Mesnoj zajednici Rudar do 12 časova svoje biračko pravo iskoristio je 221 glasač, odnosno 23,64 % odsto od brojka upisanih.

U OŠ „Stanoje Miljković“ u Šarbanovcu, do podneva glasalo je 206 birača (24,15 %).


11.15 – Dragan Žikić glasao u Novom gradskom centru

Predsednik Skupštine grada Bora Dragan Žikić sa suprugom je glasao nešto posle 11 časova na biračkom mestu 27 u borskom naselju Novi gradski centar.


10.00 – Glasala i Adrijana Pupovac, kandidat za narodnog poslanika

U 10 časova svoje pravo glasa iskoristila je i Adrijana Pupovac, kandidat za poslanika Skupštine Republike Srbije, ispred liste broj 1 – Srpska napredna stranka. Adrijana je glasala na biračkom mestu broj 9, u Mesnoj zajednici „Novo selište“ u Boru.


10.00 – Nataša Jovanović iskoristila svoje pravo glasa

Oko 10 časova glasala je Nataša Jovanović, kandidat za narodnog poslanika, ispred liste broj 2 – Socijalistička partija Srbije. Ona je na biračkom mestu broj 23, u školskoj radionici Mašinsko elektrotehničke škole u Boru iskoristila svoje pravo glasa.


10.00 – Izlaznost do 10 časova u Boru više od 9 odsto

Prema podacima Radnog tela Republičke izborne komisije u Boru, do 10 časova na dva reprezentativna biračka mesta svoje pravo glasa iskoristilo je više od 9 odsto Borana.

Na biračkom mestu broj 13 Mesna zajednica Rudar, od 935 upisanih birača glasalo, do 10 časova, glasalo je 92, odnosno, 9.83 odsto građana.

U OŠ „Stanoje Miljković“ u Šarbanovcu, od 853 upisanih, glasalo je 77 birača, odnosno 9,02 odto građana.


09.30 – CRTA: Do 9 časova u Srbiji izašlo 5,4 odsto birača

Na parlamentarnim izborima do 9 časova na glasanje je izašlo ukupno 5,4 odsto birača. Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima ukupno 6.584.376 birača koji glasaju na 8.433 biračkih mesta.

(CRTA)


09.00 – Dr Predrag Balašević glasao, naša ekipa udaljena sa biračkog mesta 22

Dr Predrag Balašević, kandidat za narodnog poslanika ispred liste broj 20. Čedomir Jovanović – Koalicija za mir (Liberalno demokratska partija, Tolerancija Srbije, Bošnjačka građanska stranka, Stranka crnogoraca, Vlaška narodna stranka – Partia Neamului Rumânesc, Liberalno demokratski pokret Vojvodine, Udruženje Jugoslovena u Srbiji, Amaro – Akciona mreža asocijacija i romskih organizacija, Udruženje građana „Rumuni Homolja“, Skaska) glasao je na biračkom mestu 22 u borskoj Gimnaziji „Bora Stanković“.

Našoj novinarskoj ekipi, i pored dozvole Radnog tela Republičke izborne komisije u Boru, nije dozvoljeno da ispratimo glasanje poslaničkog kandidata Dr Predraga Balaševića poštujući propisana pravila na biračkom mestu.


07.01 – Gradonačelnik Milikić prvi glasač na biračkom mestu 24 u MZ Sloga

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić prvi je glasao na biračkom mestu 24 u prostorijama Mesne zajednice.

On je došao nešto pre 7 časova i sačekao da biračko mesto bude otvoreno. Ispoštovao je propisanu proceduru koja važi za prvog birača, prisustvovao pečaćenju kutije, potpisao kontrolni listić i pristupio glasanju.


07.00 – Otvorena biračka mesta u Boru

Pravo glasa na parlamentarnim izborima u Boru ima 42.229 glasača koji moći da glasaju na 47 biračkih mesta, koja se nalaze na nepromenjenim lokacijama u odnosu na prethodne lokalne izbore održane 2018. godine.

Prilikom glasanja građani su dužni da imaju ličnu kartu ili drugu ispravu za dokazivanje identiteta.


06.30 – Pravo glasa ima 6.584.376 građana, kandidovana 21 lista

Konačan broj birača koji će moći da glasaju na današnjim parlamentarnim izborima je 6.584.376, saopštila je Republička izborna komisija (RIK).

Oni građani koji odluče da glasaju moći će da se opredele za jednu od 21 kandidovane izborne liste:

1. Aleksandar Vučić – Za našu decu;
2. Ivica Dačić – „Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma“;
3. Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka;
4. Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István – Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor;
5. Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju;
6. Za Kraljevinu Srbiju (Pokret obnove Kraljevine Srbije, Monarhistički front) – Žika Gojković;
7. Ujedinjena demokratska Srbija (Vojvođanski front, Srbija 21, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Stranka moderne Srbije, Građanski demokratski Forum, DSHV, Demokratski blok, Zajedno za Vojvodinu, Unija Rumuna Srbije, Vojvođanska partija, Crnogorska partija);
8. Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Demokratska partija Makedonaca (DPM);
9. Metla 2020
10. Milan Stamatović – Zdravo da pobedi – Dragan Jovanović – Bolja Srbija – Zdrava Srbija;
11. SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin;
12. Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka zavetnici;
13. Narodni blok – Velimir Ilić – General Momir Stojanović;
14. Sergej Trifunović – Pokret slobodnih građana;
15. Suverenisti;
16. „Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina“ – „Alternativa Demokratike Shqiptare – Lugina E Bashkuar“;
17. Grupa građana: 1 od 5 Miliona;
18. Nek maske padnu – Zelena stranka – Nova stranka;
19. Ruska Stranka – Slobodan Nikolić;
20. Čedomir Jovanović – Koalicija za mir (Liberalno demokratska partija, Tolerancija Srbije, Bošnjačka građanska stranka, Stranka crnogoraca, Vlaška narodna stranka – Partia Neamului Rumânesc, Liberalno demokratski pokret Vojvodine, Udruženje Jugoslovena u Srbiji, Amaro – Akciona mreža asocijacija i romskih organizacija, Udruženje građana „Rumuni Homolja“, Skaska);
21. Pokret Levijatan – Živim za Srbiju.


Dojavite nam informaciju ili prijavite izbornu nepravilnost:

    Možete nas kontaktirati preko i e-mail adrese: [email protected], kao i preko Bor030.net Facebook stranice.