Bor dobija ulice Isaka Njutna, Alberta Anštajna, Milunke Savić, Patrijarha Pavla…

Članovi Gradskog veća Grada Bora usvojili su na jučerašnjoj sednici predlog odluke o imenovanju ulica u gradu i naseljima Brestovac, Metovnica, Zlot, Šarbanovac-Timok i Šarbanovac, Bučje, Gornjane, Donja Bela Reka, Krivelj, Luka, Oštrelj, Slatina i Tanda.

Oko 500 ulica, trgova i zaseoka na području Grada i u borskim selima, odlukom Gradskog veća, ponele su imena zaslužnih građana, pisaca, slikara, vojskovođa, ali i državnika, heroja, pa čak i svetaca i znamenitih ličnosti ovog kraja.

Pavle Meždinović koji je početkom 20. veka prvi na ovom terenu otkrio rudu bakra dobio je „svoju“ ulicu u gradu kome je posvetio svoje najlepše dane.

Čast da se njihovim imenom nazovu ulice i trgovi poneli su i Vitomir Dragomirović, Slavko Miletić, Slava Petrović, posleratni višestruki udarnici borske jame, Feliks Hofman, rudarski inženjer koji je u Boru krajem 19. i početkom 20. veka istraživao rudu bakra, geolog Jovan Žujović, Jaroslav Kučer, prvi upravnik borskog rudnika, Drago Čeh, nekadašnji direktor RTB Bor, Bratislav Dunjić, dugogodišnji direktor TIR-a, Nikola Krtinić, takođe jedan od direktora TIR-a, ali i borski umetnici Jaroslav Kandić i Vane Živadinović.

Komisija za utvrđivanje naziva ulica i trgova nije zaboravila ni Gorana Šaćirovića, Petra Markovića, Nikolu Perišića i Dejana Jovanovića, vojnike nastradale tokom NATO agresije, kao ni dr Stevana Mačaja, prvog banjskog lekara i humanistu Velimira Simonovića.

Ulice i trgovi u Boru, ukupno 46, ponele su i imena Isaka Njutna, Vladislava Petkovića Disa, Arčibalda Rajsa, Nadežde Petrović, ali i Alberta Ajnštajna, Isidore Sekulić, Milunke Savić, vladike Nikolaja Velimirovića…

U Slatini će imena dobiti 38 ulica, poput ulice Slobodana Markovića, osnivača KUD-a Slatina, Branka Olara, legende vlaškog melosa, pevača Dragija Dimitrijevića Krčobe, ili narodnih heroja Ljubice Jovanović Radosavljević i Nade Dimić. Jedna od ulica u ovom selu ponela je ime Josipa Broza Tita, a druga Kralja Aleksandra. Svoju ulicu dobili su i učesnici oslobodilačkih ratova, a nazvana je Ulicom Vlaških junaka.

U Gornjanu su nazive dobile 34 ulice, trgovi i zaseoci, od kojih su neke nazvane imenom prvog vojnog lekara u ovom mestu, Ljube Jovanovića, pa vojnika Dejana Jovanovića koji je poginuo u NATO agresiji, zatim Dimitriju Adamoviću, prvom poslaniku iz Gornjana, Soluncu Nedeljku Krstiću, industrijalcu Mladenu Strainoviću…

U Oštrelju je 18 ulica i zaseoka dobilo ime, od kojih i neki od istaknutih meštana, poput Milana Radulovića, dugogodišnjeg predsednika sela, pa Svetozara Misirića, prvog pisara, Oštreljana učesnika Velikog rata, prvoborca Petra Jenića i braće Tufegdžića.

Bučje ima 15 novih imena ulica i zaseoka, od kojih su neke ponele imena meštana: Bore Trailovića, Stanoja Petrovića, Miloša Lazarevića, Stanoja Ilića, učesnika NOB-a, Dobrislava Jonovića, dugogodišnjeg upravnika Planinarskog doma Stol, Čika Koste, prvog učitelja u selu…

Komisija je dala predloge o imenovanju 50 ulica i zaseoka u Krivelju, od kojih je većina ponela tradicionalna imena, a neke od njih su nazvane i imenima zaslužnih građana, poput Save Ćosića, Dimitrija Naumovića, Pauna Strainovića, uglednog trgovca, humaniste Koste Grujića i borca Dragija Simonovića.

Donja Bela Reka dobila je nazive 25 ulica, poput ulice partizana Dušana Rajića Jove, Stevana Đorđevića Novaka, Milana Đurića Šnajdera, Milana Vasića Perice, ali i Zorana i Krune Rajić, porodice Mladenović,  Božidara Arsića, žrtava fašističkog terora u selu.

Šarbanovac je dobio 47 imena ulica, a Tanda 13 ulica i imena još 11 zaseoka, nazvanih uglavnom tradicionalnim imenima.

Tradicionalna imena dobilo je i 28 ulica u Metovnici, 23 u selu Luka, osam u naseljenom mestu Topla.

U selu Brestovac imena je dobilo 85 ulica i pet zaseoka. Dve su dobile imena fudbalera Momčila Đokića i Miloša Milutinovića, jedna sportskog radnika Krste Golubovića. Maršal Tito i u ovom selu ima svoju ulicu, ali je imaju i političari Saša Gligorijević, Jova Milošević, meštanin Petar Dimitrijević, učiteljica Mica, učitelj Pera Kalinović, lekar Dane Milošević, babica Dara, privrednik Svetozar Čorboloković, harmonikaš Slobodan Božinović, pa čak i novinari jer je jedna ulica u ovom selu nazvana Novinarskom.

Zlot je dobio 92 nova naziva ulica, među kojima i mnogih znamenitih ličnosti i događaja. I ovo je selo učinilo čast zaslužnim meštanima kao što su Jovan Becan, Gojko Raduljesković, Miladin Žurkić, Jovan Žikić, Dragiša Simonović, Vasa Đelan, prvoborci Janko Ursuljanović i Jovan Gramić, Solunac Ilija Žunkejević, lekar Milorad Jovanović, ali i tragično nastradali policajac na dužnosti Ratko Nikoljesković, vojnik Dalibor Ljikić,  učiteljica Rada Vojvodić, Dragan Taušanović Cici, dobrotvori Milija Jovanović, Dragutin Todorović, Milan Vasić…

Komisija nije dala predloge za promenu naziva ulica, već samo za imenovanje ulica, zaselaka i delova naselja koja su sada bila bez imena.