Borani deseti put protestvovali pod sloganom #1od5miliona [FOTO/VIDEO]

Građani Bora su na desetom protestu „Jedan od pet miliona“ još jednom iskazali nezadovoljstvo radom aktuelne republičke i lokalne vlasti.

Vladimir Stojičević, jedan od iniciajtora protesta „Jedan od pet miliona“ u Boru, pozvao je sugrađane okupljene na platou Doma kulture da izdrže u borbi za „slobodnu i pravnu državu“ i najavio veliki protestni skup 13. aprila u Beogradu.

On se zahvalio svima koji su pomogli da se više od dva meseca u Boru na ulici ukazuju problemi sa kojima se susreću Borani.

„Ovog petka ćemo osvetliti Dom kulture koji su pojedinici iz vlasti uzurpirali, kao da im je tata ostavio u amanet. To je naš Dom omladine, koji ima više od 1000 kvadrata i koji je namanjen nama, a ne onaj koji su dali da zamažu oči mladima, a da oni za uzvrat daju podršku SNS-u“, kazao je Stojičević.

Okupljanima se obratila i Tijana Hegić iz udruženja „Protiv diktature“.

„Dobro veče hrabri Borani, dobro veče hrabri borci. Hvala vam što ste večeras ovde. Vi se niste uplašili, vi ne date da vas ucenjuju. Ne date da vas drže na ugovorima kao na lancima. Vi nećete da ućutite čime god da vam prete i hvala vam na tome.

Vi ste predvodnici revolucije!

Ja znam da ćete 13. aprila, kada bude najpotrebnije, biti spremni da krenete da oslobađate ovu zemlju. Ovu zemlju treba osloboditi od bezakonja i mafije koja je ovde zavladala.

Hvala vam što ste hrabri i hvala vam što ste vi prvi redovi. Ne dajte da vas ucenjuju i istrajte do kraja, još samo malo je ostalo! Nećemo više ćutati i nećemo dozvoljavati da nas gaze. Nećemo dozvoljati da nas sprečavaju da imamo sopstveno mišljenje jer je to pravo svih nas. Nećemo dozvoljavati da kupuju i prodaju glasove kao na pijaci.

Mi samo hoćemo jednu demokratsku državu, jedno normalno uređenje, jednu poštenu Srbiju. Dole mafija“, poručila je Hegić.

Saša Stanković, profesor i gradski odbornik pokreta „Dveri“, pozvao je svoje kolege prosvetne radnike da se pridruže protestu i kazao da on i ovde drži čas iz etike, dostojanstva i hrabrosti, podsećajući na stradanje kragučevačkih đaka i nastavnika tokom Drugog svetskog rata. On je osudio postupak direktora koji su pravili spiskove za pristvu „vučićevom mitingu“ i da je ocenio to kao „propast borske prosvete“.

„Braćo i sestre obraz je najbitniji. Nemojte obraz davati nizašta. Vaših sedam sugrađana je u subotu (NA SKUPU „BUDUĆNOST SRBIJE“) sačuvalo obraz ovoga grada. Tako što smo nosili transparente „Kosovo je srce Srbije“ i njegoševe stihove“, kazao je Stanković.

Učesnici protesta su posle govora krenuli u mirnu šetnju glavnim gradskim ulicama. Usput su uzvukivane parole protiv aktuelne vlasti i pozivani sugrađani da se pridruže šetnji.

Prema rečima o organizatora i ovog puta su u ulici 3. oktobar na građane koji su učestvovali u šetnji bacana jaja i kese sa vodom.