Boranin Stefan Ivanov treći na evropskoj Olimpijadi u mentalnoj aritmetici

Šestogodišnji Stefan Ivanov osvojio je treće mesto na evropskoj Olimpijadi u mentalnoj aritmetici, koja je nedavno u Beogradu okupila 1.200 dece iz petnaestak zemalja.

Stefan Ivanov na evropskoj Olimpijadi u mentalnom računanju; FOTO: Malac Genijalac

Stefan Ivanov trijumfovao je u A kategoriji dece uzrasta od 4 do 6 godina. Ovaj šestogodišnjak se nadmetao u rešavanju testa uz pomoć sorobana, drevne japanske računaljke, gde je osvojio bronzanu medalju i pehar, kao i u mentalnoj aritmetici, gde je bio u prvih deset.

Stefan Ivanov sa peharom, FOTO: Malac Genijalac

Test se, inače, sastoji od 120 zadataka koje deca rešavaju uz pomoć sorobana, japanske računaljke, za 12 minuta, što je Stefana i kvalifikovalo da se nadmeće i u finalu mentalne aritmetike gde je sabirao 130 brojeva, koji su se smenjivali na 350 mili sekunde.

“Izuzetno sam ponosna na svog učenika i na činjenicu da je naš mali sugrađanin Stefan postigao ogroman uspeh na ovako velikom takmičenju”, ističe Milica Stojanović, učiteljica mentalne aritmetike.

Stefan Ivanov je, inače, plasman za ovako veliko takmičenje izborio na regionalnom takmičenju u Zaječaru, ovog proleća. Na smotri je naš Boranin osvojio drugo mesto u mentalnom računanju.

Stefanov uspeh na evropskoj Olimpijadi u Beogradu je utoliko veći, ukoliko se ima u vidu da je ovo takmičenje okupilo u Sava centru 1.200  takmičara od pet do 12 godina starosti iz  Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Mađarske, Švajcarske, Rusije, Ukrajine, Slovačke i drugih evropskih zemalja.