Borska publika oduševljena predstavom “Demokratija”

0
21

Sinoć je pred znatnim brojem okupljenih Borana u Narodnoj biblioteci prikazana predstava “Demokratija”, koju je napisao, režirao i na sceni izveo Zijah Sokolović zajedno sa svojim glumačkim partnerom Draženom Šivakom.

zijah-sokolovic

Predstava “Demokratija” bavi se idejom demokratije kroz istoriju, provlačeći je kroz staru Grčku, Rim, pa i mitsku priču o Prometeju i bogovima sa Olimpa, vešto pokazujući da je demokratija sistem koji je pre svega na strani ljudi-osim kada to baš i nije slučaj.

“Naša predstava se može okarakterisati kao vid edukativnog teatra i napisana je prvenstveno da bi se ljudi informisali o temi demokratije. Ona daje odgovore na pitanja kako je nastala demokratija, koji su njeni principi, kako se razvija i koji oblici demokratije postoje. Ne možemo reći da je predstava zabavna, jer je njen edukativni karakter u prvom planu, ali je svakako duhovita, a mi kao glumci se trudimo da sredstvima kojim se u predstavi služimo donekle i nasmejemo publiku”, rekao je za naš portal Zijah Sokolović, autor predstave “Demokratija”.

Predstava je nastala u okviru kampanje “Biram koga biram”, koju sprovode Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Srbija u pokretu i Media i reform centar Niš sa ciljem da građanima Srbije pokažu sve manjkavosti postojećeg izbornog sistema kako bi ih angažovali da se aktivno uključe u kampanju za njegovu promenu.

predstava-demokratija

Prema rečima Srećka Zdravkovića, aktiviste Udruženja građana Srbija u pokretu, između ostalog, predstava ima za zadatak da prikaže zašto je važno da se promeni izborni zakon u domenu tri segmenta, a jedan od njih odnosi se na regionalnu zastupljenost narodnih poslanika, jer trenutno 104 opštine u Srbiji nemaju predstavnike u parlamentu. Predstava se takođe zalaže da se narodni poslanici biraju po imenu i prezimenu, a ne prema pripadnosti određenoj političkoj partiji, te da na taj način budu odgovorni građanima.

Glumačka ekipa uspela je da aktivira sve prisutne i podstakne ih na razmišljanje i diskusiju.

Cilj predtsave je objasniti da se moraju doneti promene u izbornom sistemu i da je svaki pojedinac važan i zaslužan za sadašnjost i budućnost svoje države i naroda.

Na duhovit način, kroz istorijski put demokratije, akteri su objasnili njene mane i vrline, njeno pravo značenje i koliko je uopšte narod svestan pravog značenja tog pojma.

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here