Borske škole prešle na „online“ nastavu, u klupama samo osnovci od prvog do četvrtog razreda

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dalo je jutros saglasnost na preporuku Gradskog štaba za vanredne situacije da zbog nepovoljne epidemiološke situacije u Boru škole pređu na „online“ nastavu.

Ova protepidemijska mera počela je danas da se primenjuje, a u školu će kao i do sada dolaziti samo učenici nižih razreda osnovnih škola.

„Ono što je bio cilj ove preporuke, a i predlog svih zaposlenih u prosveti, jeste pre svega bezbednost učenika, ali i zaposlenih. Danas smo dobili saglasnost i već smo počeli sa organizacijom nastave na daljinu za učenike srednjih škola i viših razreda osnovnih škola, dok će učenici nižih razreda i dalje biti neposredno na nastavi uz striktno praćenje svih uputstava koje imamo od strane ministarstva“, kazao je koordinator osnovnih škola na području grada, Radiša Petković.

On je dodao da je saglasnost ministarstva oročena na period od 24. novembra do 4. decembra i u tom periodu pratiće se epidemiološka situacija u svim školama, a nakon toga će sve informacije biti dostavljene gradskom Štabu.

Petković je napomenuo da, prema uputstvima nadležnog ministarstva, ukoliko u jednom odeljenju kod dva učenika bude potvrđeno prisustvo virusa, istog trenutka će biti organizovana onlajn nastava za sve učenike tog odeljenja.

Nastavnici će putem onlajn platforme moći da provere znanje gradiva učenika, a ocene će biti formativne, odnosno neće se upisivati u dnevnike.

„Na taj način nećemo kršiti uputstvo resornog ministarstva, a nakon dve nedelje, u zavisnosti od epidemiološke situacije, razmotrićemo dalji nastavak realizacije nastave“, dodao je Petković.

Prema poslednje objavljenim informacijama 117 učenika i 31 nastavnik u srednjim, kao i 127 deteta i 33 nastavnika u osnovnim školama trenutno je van nastavnog procesa zbog koronavirusa.