Crveni krst odveo na more decu iz siromašnih porodica

Grupa od dvadesetčetvoro mališana, dece korisnika borske narodne kuhinje, otputovalo je na letovanje u odmaralište Crvenog krsta Srbije u Baošićima kod Herceg Novog. Zajedno sa socijalno ugroženim mališanima iz Zaječara, oni će na moru boraviti deset dana.

korisnici-n-kuhinje

U odmaralištu u Baošićima ovi mališani će imati pet obroka dnevno, dan će im biti ispunjen raznim aktivnostima, od radionica, preko igraonica, ali i nezaobilaznih igri u pesku pored plaže. Deca će biti pod celodnevnim nadzorom vaspitača i spasioca na plaži, tako da su svi rizici od neželjenih događaja svedeni na minimum, napominje Atanas Stojčić, poverenik Crvenog krsta u Boru.

Stojčić dodaje su im, zahvaljujući dobrim ljudima, obezbeđeni kupaći kostimi i peškiri za plažu, pošto mnoga deca nisu imala tu opremu. O deci će se starati i Zajnepa Jeminovska, predagoška asistentkinja iz OŠ „Sveti Sava“, koja će im biti verni pratilac tokom letovanja i kojoj će mališani moći uvek da se obrate za pomoć, savet ili rešenje za neku situcaiju koja može nastati na moru.

Sreća se mogla videti na licima ove dece. Mnogi od njih prvi put odlaze van Bora, ali zbog prevelike radosti, nije bilo suza kada su se pozdravljali sa roditeljima. Kako su nam rekli, jedva čekaju da se kupaju, sunčaju, prave kule u pesku i da se druže sa vršnjacima iz cele Srbije.

Ranijih godina, grupe dece iz socijalno ugroženih borskih prodica češće su odlazile na letovanje u Baošićima. Nakon pauze od desetak godina, ponovo je krenula realizacija ovakvih programa. U povereništvu Crvenog krsta u Boru se nadaju da će se ova praksa nastaviti i narednih godina, kako bi što više borske siromašne dece moglo da iskoristi mogućnost besplatnog letovanja o trošku Crvenog krsta Srbije.