Danas je Đurđevdan. Srećna slava!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave svetog velikomučenika i pobedonosca Georgija, praznik u narodu prozvan „Đurđevdan“.

Đurđevdan je druga slava po broju svečara u Srbiji iza Nikoljdana, a među najvećim je prolećnim praznicima.

Redakcija Portala „Bor 030“ čestita svima koji danas slave svetog velikomučenika i pobedonosca Georgija.

Đurđevdan je i slava borskog pravoslavnog hrama koji nosi ime po ovom svecu. Jutros je od 8 sati služena sveta liturgija, a posle višegodišnje pauze sinoć je ulicama Bora prošla đurđevdanska litija.

Sveti Georgije ili Sveti Đorđe (280 — 303) je bio rimski vojnik u gardi cara Dioklecijana, koji je mučenički stradao tokom progona hrišćana. Proslavljaju ga i katolici i pravoslavci, svako po svom kalendaru.

U narodu se Đurđevdan smatra za granicu između zime i leta. Za ovaj dan se vezuju brojni narodni običaji, koji se odnose na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre useve.

Sveti Đorđe se na ikonama predstavlja na konju, u vojvodskom odelu, sa kojeg kopljem probada strašnu aždaju. Nešto dalje od njega stoji jedna žena u gospodskom odelu. Aždaja na ikonii predstavlja mnogobožačku silu koja je „proždirala“ brojne nevine hrišćane. Sveti Đorđe ju je, po verovanju, pobedio i svojom mučeničkom smrću zadao smrtni udarac „neznaboštvu“.

Pod pobedom koju je Sveti Đorđe odneo nad aždajom, verovatno se misli na prekid progona hrišćana, deset godina posle njegove smrti, i proglašenje hrišćanstva zvaničnom religijom Rimskog carstva od strane cara Konstantina.

(Bor030 / agencije)