Dokazni period rada nove topionice počinje 1. decembra

3
70

Dokazivanje radnih parametara nove fleš-peći, odnosno testiranje koje treba da pokaže i dokaže da nova topionica zadovoljava uslove iz garancije za dobro izvršenje posla, počeće 1. decembra i trajaće tri meseca.
rtb-topionica-nova-panorama
Kako je i predviđeno “Ugovorom o projektovanju, nabavci i izvođenju radova na izgradnji fleš-topionice za proizvodnju 80 hiljada tona bakra godišnje, sa fabrikom sumporne kiseline, prvog decembra počeće dokazivanje radnih parametara nove fleš-peći.

Dokazni period, odnosno testiranje koje treba da pokaže i dokaže da nova topionica zadovoljava uslove iz garancije za dobro izvršenje posla, trajaće tri meseca.
U skladu sa metodama testiranja zasnovanim na međunarodno priznatim standardima, dokazivanje radnih parametara nove fleš-peći sprovešće akreditovana laboratorija borskog Instituta za rudarstvo i metalurgiju. Testiranjem treba da se dokaže iskorišćenje do blister bakra 98,5 procenata u odnosu na ukupan bakar u koncentratu i vezivanje 98 odsto sumpora u odnosu na ukupan sumpor u koncentratu koji se šaržira.

Pošto fleš-smelting tehnologija zahteva visok kapacitet zbog smanjenja troškova i većeg iskorišćenja bakra i sumpor-dioksida, u dokaznom periodu nova topionica treba pokaže da može da pretapa 53 tone suvog koncentrata na sat ili 1.245 tona dnevno, kao i da proizvodi 240 tona anodnog bakra na dan. Pri tome, emisija i imisija štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu treba da bude ispod zakonom propisanih vrednosti.
Takođe, u naredna tri meseca i nova fabrika sumporne kiseline treba da se dokaže kapacitet postrojenja i emisije sumpor-dioksida i sumpor-trioksida u vazduhu.

(Kolektiv/Bor030)3 KOMENTARA

  1. Dokazni period je prosao jer godinu dana od svecanog otvaranja proizvodnja ne postoji.Dokazano je da je ovo jedna ogromna katastrofa i pljacka .Uskoro pocinje jedino dokazni krivicni period jer su ovi nasi borski inzenjeri skupili otprilie pet kipera dokaza o ovoj ogromnoj pljacki drzavne imovine.

  2. Sve je to moguce, ali samo na papiru. Dokle bre zamajavanje naroda i radnika, pa svi normalni znaju da je to glupost i prevara diktatora grada Bora. Srecno!

  3. Od 1. decembra t.g. najavljeno je dokazivanje performansi nove topionice od strane Spaskovskog. Koje jadno dokazivanje? Dragan Mrinković, u ime Spaskovskog, potpisao primopredaju tehnologije i opremu. Kome će te, draga gospodo, da dokazujete preostalog, kada ste završili pomenutim potpisom. Ovo možete da se opravdate kod nepunoletnim unucima. Napravili ste to što ste napravili, zaglobili ste borsku decu u dugovima i negodovštinama. Dobro bi bilo da osvojite tehnologiju, ostalo ste uradili kako ste uradili, nakaradno i amaterski.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime