Dokazni period rada nove topionice počinje 1. decembra

Dokazivanje radnih parametara nove fleš-peći, odnosno testiranje koje treba da pokaže i dokaže da nova topionica zadovoljava uslove iz garancije za dobro izvršenje posla, počeće 1. decembra i trajaće tri meseca.
rtb-topionica-nova-panorama
Kako je i predviđeno „Ugovorom o projektovanju, nabavci i izvođenju radova na izgradnji fleš-topionice za proizvodnju 80 hiljada tona bakra godišnje, sa fabrikom sumporne kiseline, prvog decembra počeće dokazivanje radnih parametara nove fleš-peći.

Dokazni period, odnosno testiranje koje treba da pokaže i dokaže da nova topionica zadovoljava uslove iz garancije za dobro izvršenje posla, trajaće tri meseca.
U skladu sa metodama testiranja zasnovanim na međunarodno priznatim standardima, dokazivanje radnih parametara nove fleš-peći sprovešće akreditovana laboratorija borskog Instituta za rudarstvo i metalurgiju. Testiranjem treba da se dokaže iskorišćenje do blister bakra 98,5 procenata u odnosu na ukupan bakar u koncentratu i vezivanje 98 odsto sumpora u odnosu na ukupan sumpor u koncentratu koji se šaržira.

Pošto fleš-smelting tehnologija zahteva visok kapacitet zbog smanjenja troškova i većeg iskorišćenja bakra i sumpor-dioksida, u dokaznom periodu nova topionica treba pokaže da može da pretapa 53 tone suvog koncentrata na sat ili 1.245 tona dnevno, kao i da proizvodi 240 tona anodnog bakra na dan. Pri tome, emisija i imisija štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu treba da bude ispod zakonom propisanih vrednosti.
Takođe, u naredna tri meseca i nova fabrika sumporne kiseline treba da se dokaže kapacitet postrojenja i emisije sumpor-dioksida i sumpor-trioksida u vazduhu.

(Kolektiv/Bor030)