Grad Bor deo projekta podrške roditeljstvu

Grad Bor i još pet gradova i opština učestvovaće u projektu „Podrške lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu“ koji realizuje Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) uz podršku Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF).

Foto: Grad Bor

Na online konferenciji sporazum o saradni su potpisale opštine Palilula (Beograd) i gradovi Novi Sad, Kragujevac, Vranje, Novi Pazar i Bor sa ciljem brige o ranom razvoju dece i podrške roditeljstvu, jačanjem kapaciteta lokalnih samouprava za rad u toj oblasti.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić je kazao da je zadatak te institucije da pruži podršku lokalnim samoupravama da razviju i unaprede postojeće javne politike i procedure radi jačanja sistema podrške roditeljima i starateljima u prvim godinama odrastanja deteta.

„Veoma je važno da sistemski ukažemo na činjenicu da je društvo od primarnog značaja da dete bude u fokusu, a to dete treba da ima roditelje koji su dovoljno kompetentni i psihički stabilni da odgovore na sve potrebe njegovog razvoja u ovim zahtevnim vremenima“, kazao je Staničić.

Foto: Grad Bor

Prema njegovim rečima u budućnosti će omogućiti da još 27 gradova i opština preuzme znanje od onih kod koji su sada potpisali sporazum, čime će se stvoriti baza da lokalne samouprave, uz intersektorsku saradnju više ministarstava, obezbede da roditelji imaju podršku, a deca srećno detinjstvo.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dajana Kostadinova navela je da je svim roditeljima potrebna sistemska podrška na njihovom putu roditeljstva, kao i da je ova podrška ključna u odgovaranju na razvojne potrebe deteta i jedan je od načina prevencije nasilja nad decom.

„Neophodno je usaglašeno delovanje izmedju sektora zdravlja, obrazovanja i socijalne zaštite, a ovih šest gradova i opština su pioniri u izgradnji integrisanih politika i budžeta oblikovanih prema potrebama ranog razvoja dece“, objasnila je Kostadinova.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić naglasio je da delatnost predškolskih ustanova dugi niz godina razvijana kao multifunkcionalna.

„Danas možemo biti ponosni zato što integrisani sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja obezbedjuje ostvarivanje različitih funkcija: podršku celovitom razvoju i dobrobiti dece, negu, preventivno-zdravstvenu i socijalnu zaštitu dece, podršku porodici u ostvarivanju svoje vaspitne funkcije“, izjavio je Ružić.

On je dodao da se teži razvoju predškolskog vaspitanja i obrazovanja koje će biti dostupno svoj deci, koje uvažava potrebe i prava dece i porodice, koje je otvoreno u gradjenju odnosa sa porodicom, sa drugim delovima u sistemu obrazovanja, lokalnom i širom društvenom zajednicom.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je istakao značaj jednog ovakvog projekta iz ugla umrežavanja sistema roditeljstva i brige o deci i naveo da je cilj lokalne samouprave da kroz ovaj projekat pruži snažnu podršku ostvarivanju prava svakog deteta da živi srećno, spokojno i dostojanstveno u svojoj porodici.

Foto: Grad Bor

„Kroz ovaj projekat uključili smo Dom zdravlja, Patronažnu službu, Predškolsku ustanovu „Bambi“ i Centar za socijalni rad, a naša je želja da kroz aktivnosti Grada Bora i lokalnih službi povežemo sve relevantne činioce koji mogu da utiču da se stvore bolji uslovi za roditeljstvo. Razvoj jednog društva predstavljaju omladina i deca, a ako želimo da idemo napred moramo da ulažemo u roditeljstvo, što ćemo upravo i učiniti kroz ovaj projekat, i uz podršku Vlade Republike Srbije i UNICEF-a“, rekao je Milikić.

Projekat „Podrške lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu“ se realizuje kao deo programa „Podrška podsticajnom roditeljstvu kroz igru“, a koji zajedno sprovode UNICEF, SKGO, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, Republički institut za socijalnu zaštitu, Savez udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije, Harmonija – Centar za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima i Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uz podršku LEGO Fondacije.