Izdvojili smo 5 razloga zašto trčati

Trčanje je aktuelno među svom populacijom. Tokom trčanja se bolje osećamo, oslobađamo stresa, a generalno, ono pozitivno deluje na naš organizam. Jedina loša osobina je upala mišića ako preteramo.

trcanje12

Nauka je dokazala da nas trčanje čini pametnijim i bukvalno nam stvara nove neurone u mozgu.

“New Jork Magazine” prenosi da su naučnici identifikovali čvrstu vezu između aerobnog vežbanja i kognitivne bistrine. Dokazali su i da aerobno vežanje pobija teoriju da starenjem naš mozak ne može stvarati nove neurone. Aerobno vežbanje stvara nove neurone i ove nove ćelije se pojavljuju u hipokampusu, delu mozga koji je povezan sa učenjem i memorijom.

Pitali smo poznatu borsku zaljubljenicu u trčanje Milenu Dragićević, da nam uputi pet razloga za ovaj način rekreacije i evo šta je ona odgovorila.

  1.  Trčanje oslobađa od stresa – makar 30 min dnevno dovoljno je da se osetite bolje
  2.  Uvek je dostupno i besplatno – ne morate nikom platiti termin da trčite tamo gde želite
  3. Možete upoznati sjajne ljude među trkačima
  4. Trčanje ne trenira samo telo već i um – sa brojem pretrčanih kilometara gradite i formu i karakter.
  5. Trčanje je za svakoga – nije bitno da li ste mršavi ili gojazni, atletske građe ili smotani – svako može biti trkač. Da li spor ili brz, nebitno je – ionako ste u trčanju protivnik sami sebi. Kad se nakon nekog perioda osvrnete iza sebe nakon pretrčanih 10ak kilometara a znate da do skoro niste mogli da istrčite ni 2 km, e to je pravi primer pobede nad samim sobom, izjavila je Milena Dragićević.

Naučnici su takođe dokazali i da se prilikom trčanja povećava protok krvi u mozak što dovodi do bistrine uma.

Ako želite da se malo “izduvate”, rešte problem ili samo poboljšati memoriju, svakako je savet da trčite.