Izložba negativa i fotografija grada sačuvanih od zaborava [NAJAVA]

Zavičajno odeljenje Narodne biblioteke u Boru 5. novembra 2015. godine u 18 sati organizuje izložbu fotografija skeniranih sa negativa u okviru projekta digitalizacije neknjiževne građe, kulturne i javne delatnosti ove ustanove. Izložba nosi naslov „Portret kao industrijski pejzaž“.

portret-kao-industrijski-pejzaz

Kolekcija fotografskih negativa i fotografija Zavičajnog odeljenja predstavlja dobar primer društvenog proizvoda, zajedničkog napora i volje za očuvanjem kulturnog dobra koje ima karakter javnog kulturnog dobra sa imperativom prikazivanja što široj javnosti.

„Osnovna namera je da iz kolekcija fotografskih negativa i fotografija koje se čuvaju i digitalizuju na Zavičajnom odeljenju borske Narodne biblioteke priredimo makar dve izložbe godišnje u cilju predstavljanja prinova u fondu i štampanjem fotografija obezbedimo najtrajnije čuvanje digitalizovane građe i izvora“, rekao je Dragan Stojmenović, bibliotekar Zavičajnog odeljenja ove biblioteke.

Fotografije koje su izložene pripadaju institucionalnim i privatnim kolekcijama koje čine fotografije i negativi nastali u periodu od dvadesetih godina 20. veka do 2004. godine, a, pre svega, najbitnijom i najvrednijom od njih, fotodokumentaciji RTB-a Bor, ali i privatnim kolekcijama: Radmile Brežančić, Radmile Ležaić, Ljubomira Markova, Bajrama Salijevića, Miroslava Radulovića, Vladimira Pavlovića. Autori fotografija su Đura Kolovratar, Dragoljub Mitić, Bajram Salijević, Ljubomir Markov i brojni još uvek anonimni fotografi.