Kiše i klizišta odsekle Kladovo, nema žrtava

Opština Kladovo danas je zbog obilnih padavina i klizišta praktično odsečena od sveta, a dvadesetak ljudi kod mesta Podvrška čeka na evakuaciju helikopterom.

Foto: Twitter @maroje5 Poplavljeno selo Tekija
Foto: Twitter @maroje5
Poplavljeno selo Tekija

Na podrčju Kladova, kao i ostalih opština ugroženih padavinama – u Majdanpeku i Negotinu nema žrtava i ugroženih, a zbog obilnih kiša proglašena je vanredna situacija, izjavio je danas načelnik Sektora Ministarstva unutrasnjih poslova za vanredne situacije Predrag Marić.

„Najteže je u opštini Kladovo koja je praktično odsečena od sveta, jer je usled velikih količina padavina došlo do pomeranja čitavih brda i saobraćaj je potpuno u prekidu“, rekao je Marić.

On je naveo i da u mestu Podvrška u blizini Kladova ima „dvadesetak onih koji čekaju evakuaciju„, dodavši da će oni „čim se steknu uslovi biti evakuisani helikopterom„.

„Nema žrtava i ugroženih ljudi“, rekao je Marić, dodavši da „moraju da se stvore uslovi da mehanizacija počne da radi i da se uspostave putni pravci i normalizuje saobraćaj.

Prema njegovim rečima, kada će do toga doći sada nije poznato, „jer prognoza nije dobra za noćas, tako da se prestanak padavina može očekivati tek sutra“.

Marić je dodao i da je Sektor MUP-a za vanredne situacije „još 13. septembra obavestio lokalne samouprave o mogućnosti bujičnih poplava, zbog kojih je tokom jučerašnjeg dana došlo do problema u Loznici i na teritoriji opštine Kladovo, Majdanpek i Negotin“.

„Što se tiče velikih reka, Save i Dunava, ne očekujem probleme bez obzira što je bilo problema u Hrvatskoj i BIH. U stalnoj smo vezi sa kolegama iz BIH i Hrvatske i tu ne očekujem probleme“ , rekao je on.

Olujno nevreme, kiša i vetar, koji su zahvatili područje Kladova, naneli su veliku štetu hidroelektrani „Đerdap 1“, ali rad te hidroelektrane nije ugrožen i trenutno radi pet agregata maksimalnom snagom, saopštio je EPS.

Nezapamćeno nevreme pratile su padavine sa više od 150 litara po kvadratnom metru, a kiša i dalje pada. Dotok Dunava dostiže 8.000 kubnih metara u sekundi i otvorena su dva prelivna polja, jer se očekuje porast dotoka.

Zaposleni su angažovani na čišćenju rešetki agregata, jer granje i otpad stižu Dunavom u velikim količinama. Na mestu Kosovica, odakle se hidroelektrana „Đerdap 1“ snabdeva pijaćom vodom, vodena bujica je odnela trafostanicu, a objekat pumpne stanice je nakrivljen i teško oštećen.

Voda je sa okolnih brda nekontrolisano krenula prema voznom parku najveće dunavske elektrane, ali su zaposleni uz veliko požrtvovanje uspeli da sklone na bezbedno mesto mehanizaciju i transportna sredstva. Put Kladovo – Negotin, kod sela Milutinovac, je u prekidu, jer je vodena bujica odnela više od 50 metara puta u nasipu i most. Odsečena je i Tekija, jer je i drugi magistralni pravac Kladovo – Donji Milanovac, takođe, u prekidu, a i proradila su brojna klizišta, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)