Koliko će novi zakon smanjiti broj vršnjačkog nasilja?

Pre nekoliko dana usvojen je novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, a tiče se prevencije vršnjačkog nasilja. Njime se povećavaju odgovornosti ali i kazne za direktore, roditelje i učenike.

pixabay.com

Novim zakonom je proširena odgovornost zabrane za diskriminaciju i nasilje, povećane su novčane kazne, a uvode se i nove vaspitno-dispciplinske mere u vidu društveno-korisnog i humanitarni rad. Svakim danom škole se susreću sa sve većim brojem nemilih događaja koje se dešavaju, a tiču se vršnjačkog nasilja.

Član 111. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja jasno zabranjuje nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje. Pod nasiljem i zlostavljanjem podrazumeva se svaki oblik jedanput učinjenog, odnosno ponavljanog verbalnog ili neverbalnog ponašanja koje ima za posledicu stvarno ili potencijalno ugrožavanje zdravlja, razvoja i dostojanstva ličnosti deteta, učenika i odraslog.

Pod fizičkim nasiljem smatra se fizičko kažnjavanje deteta, učenika ili odraslog od strane zaposlenog, roditelja odnosno drugog zakonskog zastupnika ili trećeg lica u ustanovi.

Pod psihičkim nasiljem smatra se ponašanje koje dovodi do trenutnog ili trajnog ugrožavanja psihičkog i emocionalnog zdravlja i dostojanstva.

Škola je dužna da utvrdi o kakvom je nasilju reč. Procedura nalaže da se uzme izjava od učenika, obaveste roditelji, donese zaključak i predlože mere, a inspekcija je tu da proveri da li je sve to učinjeno.

Takođe, novi zakon prepoznaje i digitalno nasilje, u smislu zloupotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija.

Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj ustanova ako ne preduzima ili neblagovremeno preduzima odgovarajuće mere. (član 191.)

Novčanom kaznom od 30.000 do 100.000 hiljada dinara kazniće se roditelj, odnosno zakonski zastupnik deteta ili učenika koji učini povredu zabrane. (član 195.)

[box type=“info“ align=““ class=““ width=““]Tekst je deo projekta „Borski omladinski žurnal“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Bor u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.[/box]