Korak bliže Domu omladine u Boru [VIDEO]

Posle današnjeg sastanka grupe mladih okupljene oko inicijative „Mladi u centru“ i predstavnika lokalne samouprave Bor je bliži formiranju Doma omladine.

Konstruktivan razgovor pomogao je rešavanje otvorenih opitanja, pa su predstavnici udruženje „Srbija u pokretu“, koja stoji iza inicijative „Mladi u centru“, zadovoljni razgovorom sa rukovodstvom opštine Bor

„Dogovori vezani za pravni status i finaniranje su jako dobri. Nadam se da će ova saradnja ostati na ovako dobrom nivou. Planiramo redovne sastanke sa lokalnom samoupravom. Učestvovaćemo i u izradi Lokalnog akcionog plana za mlade, kojim će biti predviđeno postojanje Doma omladine u sklopu borskih institucija“, kaže Nikola Pešić, predstavnik inicijative „Mladi u centru“.

Po prvi put su na ovom sastanku transparentno otvoreni zajednički ciljevi mladih i opštine koji se tiču omladinskog centra, kaže Aleksandar Milikić, predsednik opštine Bor.

„Postoji niz pitanja koje moramo rešiti, pre svega imovinskih, jer još nismo definisali problem lokacije. Sve ostalo su tehničke stvari koje se rešavaju u hodu. Meni je drago i moram podržati ovu ideju, jer su mladi u Boru pokazali da znaju da se bore za svoja prava. Jaka omladina znači i jako društvo“, istakao je Milikić.

Ovom prilikom je bilo reči i o nekim oblicima organizovanja omladinskog centra, a i o finansijskoj održivosti.

„Mladi ljudi imaju ideju i perspektivu kako da održe sve to, a i mi ćemo, kao lokalna samouprava podržati i videti kako možemo i iz budžeta finasirati ove aktivnosti. Do sada omladina nije dovoljno koristila resurse opštine Bor, ali je najbitnije u narednom periodu izraditi Lokalni akcioni plan za mlade. Ova dobra omladinska priča je otvorena još 2011. godine, danas se nastavlja u mnogo većem obliku i sa više energije i ostaće posle svih nas“, zaključio je Milikić.

Za osnivanje Doma omladine, nedavno je prikupljeno i predato lokalnoj samoupravi oko 5500 potpisa građana opštine Bor.

[box type=“info“ align=““ class=““ width=““]Tekst je deo projekta „Borski omladinski žurnal“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Bor u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.[/box]