Lopovi odneli ogradu površinskog kopa u Boru

Samo dva dana nakon ograđivanja starog površinskog kopa u Boru, nepoznata lica isekla su bodljikavu žicu i odnela 52 bagremova stupa visine po 2,2 metra.

Postavljanje ograde oko površtinskog kopa u Boru

Deo ograde kopa na najrizičnijem delu, prema naselju Stari centar, postavljen u sredu (28. novembra) nestao je do petka (30.novembra). Radnici Sektora za bezbednost Rudnika bakra u Boru zatekli su juče samo rupe i umršenu bodljikavu žicu, koju lopovi nisu mogli ili nisu želeli da odnesu.

Ograđivanje napuštenog rudokopa je zakonska obaveza Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor kako bi se sprečilo slučajno ili namerno povređivanje ljudi i životinja.

Mi smo po zakonu dužni da napravimo zapreku kako građani i životinje ne bi, slučajno ili namerno, upadali u kop zatvoren još pre 15 godina i evo, po četvrti put, pokušavamo da stubovima i bodljikavom žicom to uradimo kako valja – kaže Miša Stojanović, rukovodilac pomenute službe.

Međutim, nepoznata lica uništavaju tu ogradu. Ne znamo zbog čega to rade, a poznato je da su proteklih godina, usled njenog uništenja, u kop upala tri lica iz obližnjeg naselja. Poslednji put je to bilo dete koje je samo igrom slučaja ostalo živo. Napor koji ovih dana činimo da tako nešto sprečimo teško će uroditi plodom zato što preko dana postavimo ogradu, a preko noći neznanci odnose stubove.

O tome smo obavestili SUP, Ministarstvo za rudarstvo, “Zaštitu” i “Inex Imogard” koji bi morali da intervenišu da sačuvamo bar to što je stavljeno, dok se ne nađe neko bolje rešenje.

RTB je četri puta do sada postavljao ogradu, ali je ona uvek bila uništavana. Prethodno, treće po redu, ograđivanje kopa koštalo je 1,4 miliona dinara.

Izgleda da u Srbiji nije moguće uraditi nešto što se inače radi u svetu – kaže Stojanović.

Zbog toga smo počeli premeravanje i nadam se da ćemo sledeće nedelje obodom kopa početi iskop rova od metar i po. Zemlja iz tog iskopa stavljala bi se sa strane kao zaštitna “berma”, nasip. Smatramo da će to biti povoljnije i neće moći da se uništava kao do sada.

Na svakih 50 metara stavićemo tablu upozorenja, kakvih je i ovde bilo, ali vidite da sada nema nijedne! Tabla puno ne znači, jer nepismen čovek ne može da je pročita, ali valjda će taj duboki rov i ta “berma” biti dovoljna prepreka da neko od građana ne upadne u kop.

RTB u svojoj koncepciji i strategiji nije do sada, a neće ni nadalje da gleda koliko šta košta u cilju zaštite svojih zaposlenih i građana. Poznato je šta se na tom planu čini u topionici, a svi ostali naši pogoni mahom su ograđeni i zaštićeni od naglih priliva vode i drugih neželjenih slučajeva.

(Kolektiv / Bor030)