MBot roboti uskoro u rukama učenika osnovnih škola u Boru

Akcijom „Bitka za znanje“, fondacije B92, organizovana je u Tehničkoj školi u Boru obuka nastavnika informatike za korišćenje mBot robota u nastavi od petog do osmog razreda.

Osnovne škole „Branko Radičević“ i „3. oktobar“ iz Bora, kao i „Đura Jakšić“ iz Krivelja, dobile su mBot robote kako bi nastavu iz informatike, od petog do osmog razreda, upotpunili osnovama programiranja.

Akciji su se odazvale 7 osnovnih škola u borskom i zaječarskom okrugu, među 344 škola u Srbiji. Po završetku obuke škole će dobiti po pet robota kao donacija za njihovu ustanovu, a uz pomoć kojih će njihovi đaci učiti osnove programiranja i kodiranja. Za škole koje se do sada nisu prijavile za učešće u akciji prijava će biti omogućena ponovo od septembra.

Tehnička škola u Boru podržala je akciju „Bitka za znanje“, a prema rečima direktora Stankovića , poznavanje programiranja kroz korišćenje mBot robota učenicima će znatno olakšati i učenje informatike u srednjim školama.

„Programiranje je danas jedna od osnovnih funkcija koja tera pre svega na razmišljanje naše učenike i nadam se da je ovo jedan predivan projekat i jedan uvod u zvanično „ulaženje“ informatike kao obaveznog predmeta u osnovne škole. Verujem da će to nama u srednjim školama to biti od velike pomoći kasnije u radu sa učenicima, ne samo kroz časove informatike nego u svim ostalim predmetima“, izjavio je direktor Tehničke škole Vladimir Stanković.

Predavači u okviru radionica su programeri iz Centra za kreativno razmišljanje „Kliker“, a realizaciju je omogućilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Fond je u okviru programa „Bitka za znanje“ pokrenuo i takmičarsku igru „KODigranje“ kako bi osnovcima bila omogućena adekvatna edukacija iz oblasti programiranja, robotike i automatike. Učesnici takmičenja su osnovci od petog do osmog razreda osmog razreda, a samo takmičenje odvijaće se u tri faze – u martu, maju i junu. Finale će biti organizovano u Beogradu, kada će učenici imati priliku da pokažu stečena programerska znanja, a za pobednike su obezbeđene vredne IT nagrade“, rekla je Jovana Stranjančević iz akcije „Bitka za znanje“.

„KODigranje“ je akcija u okviru „Bitke za znanje“ koja ima za cilj da sve osnovne škole u Srbiji dobiju dovoljan broj nastavnih alata – mBot robota, uz pomoć kojih će deca moći da uče da programiraju. Razumevanje osnova programiranja uči decu logičkom razmišljanju, podstiče njihovu kreativnost i izgrađuje njihovo samopouzdanje.