Mladi Bora u borbi protiv zagađenja

3
1266

Kako bi edukovali građane i posvetili pažnju problemu aerozagađenja, srednjoškolci iz Bora pokrenuli su inicijativu “Mladi protiv aerozagađenja”. Grupu čine srednjoškolci koji žele da edukuju građane o ugroženosti životne sredine. Bor, je inače, visoko pozicioniran kada je reč o aerozagađenju, a problem je kulminirao nakon što je kineska kompanija “Zi Đin” preuzela RTB Bor.

Neformalna grupa “Mladi menjaju” okupila se početkom septembra prošle godine.

“Dobili smo podršku Crte za realizaciju projekta koji je i dan danas inicijativa ‘Mladi protiv aerozagađenja’, a koja je aktivna od februara ove godine. U sklopu inicijative krenuli smo sa realizacijom aktivnosti u martu, ali je zbog epidemiološke situacije projekat pretrpeo razne izmene”, kaže jedan od članova ove grupe Ilija Đuričić.

Zbog pandemije su se odlučili za drugi vid rada. U septembru i oktobru realizovali su dva intervjua. Prvi je sa eskpertom za zaštitu životne sredine Toplicom Marjanovićem o uticaju aerozagađenja na životnu sredinu, a drugi je sa doktorkom Slavicom Vučković o uticaju aerozagađenja na zdravlje ljudi.

“Marjanović je nagovestio da je aerozagađenje itekako bitan problem, ne samo za Bor, već i za čitavu Srbiju, jer aerozagađenje koje emituje RTB danas se prostire i van Bora u velikom radijusu. Posledice ovoga ne trpimo samo mi, već i ljudi koji žive u okolnim mestima. Od dr Vučković, smo doznali da aerozagađanje ima veliki uticaj na građane Bora, mnogo više je dece sa oboljenjima pluća nego u ostatku Srbije, astme, kao i da je stopa smrtnosti veća, ali i to da je procenat oboljevanja od raka mnogo veći nego u ostatku Srbije”, kaže Đuričić.

Smederevo veliki problem, u Loznici najavljeno otvaranje rudnika

Iz neposrednog razgovora sa aktivistima iz Smedereva Đuričić je saznao, kako kaže, da je Smederevo, otkako je topionica u “Zi Đinu” zaustavljena i otkako više nemamo prekomernog zagađenja, najzagađeniji grad u Srbiji, i to višestruko zagađen.

“Pitam se kako će izgledati Loznica pošto je najavljeno otvaranje rudnika, i mislim da će Loznica uskoro da se nosi sa problemom aerozagađenja koji je prisutan u Boru i Smederevu. Što se Beograda tiče, i on je sam po sebi problem. Bio je pozicioniran i na prvom mestu kao najzagađeniji grad u jednom trenutku”, kaže Đuričić.

Najgore stanje je tamo gde je industrija, ističe Đuričić, ali dodaje da postoji problem u Valjevu gde se javlja aerozagađenje u toku zime, kada je grejna sezona i na tome takođe treba poraditi.

“U industrijskim gradovima je prisutno tokom cele godine i on je višestruk, jer imamo povećan sumpordioksid, ali i povećanje PM 2.5 i PM 10 čestica. Naglasiću samo da je u septembru bilo ogromno prekoračenje sumpordioksida u Boru koji je iznosio preko 3000 mikrograma po metru kubnom”, kaže Đuričić.

Građani Bora su nezadovoljni problemom aerozagađenja, ali kako kažu iz grupe, ono što je problem je što nema njihove reakcije.

Zašto građani ne reaguju i šta je to što ih sprečava da se bore za svoj život i život svoje dece?”, pita se Đuričić i dodaje da skoro 5000 građana radi u RTB-u i da samim tim polovina građana Bora zavisi od RTB-a odnosno “Zi Đina” danas.

“Najveći problem predstavlja to radno mesto u “Zi Đinu”, ali ja bih pozvao građane Bora da razmisle da li je bitniji njihov život ili radno mesto u ovoj fabrici”, kaže Đuričić.

Đuričić navodi da su pokrenuli konkurs na temu zagađenja koji je počeo ove nedelje, a koji je otvoren do 25. novembra.

“Učesnici konkursa će moći da pošalju kreativne radove koji mogu biti u literarnoj formi ili kreativne ideje koje opisuju temu aerozagađenja u Boru. Najboljim učesnicima u kategorijama biće podeljene simbolične nagrade koje će odrediti stručni žiri”, ističe Đuričić.

Do završnice aktivnosti, odnosno performansa u gradu koji su planirali, nije došlo zbog epidemiološke situacije sa koronavirusom, te su ovu aktivnost pretvorili u najavljeni konkurs.

Ovu i ostale aktivističke priče možete pronaći na sajtu promeni.rs.3 KOMENTARA

 1. A gde radi vasa cenjena mama Ilajdza?
  A gde radi vas postovani otac Ilajdza?
  Bacaju li oni mozda kesu djubreta svakodnevno?
  Nosite li svi vi u kuci po najmanje jedan telefon?
  Idete li na posao automobilom?
  Da?
  Onda nemate pravo da se ostrvljujete na tehnologiju jer vam je ona sve to omogucila.
  Neko i negde mora da obezbedi bakar za recimo pumpu koja ti gura vodu do slavine u stanu.
  Ili za masinu koja pravi kesu u koju bacas djubre i mislis jao kako sam eko frendli gle lepo sam stavio djubre u kesu nisam ga bacio tek tako.
  Mozda Ilajdza kad odrastes i zavrsis fakultet shvatis da nema crnog i belog vec samo mnogo sivila oko nas.
  I da dusebriznici koji podstrekavaju i finansiraju razne ekoloske pokrete i pojedince tipa Greta Tunberg u stvari imaju jednu drugu ne bas tako finu i plemenitu misiju…i da se svojom borbom u stvari bore i protiv tebe

 2. 😀 Alal vera ovoj deci…. Uce nas matore i redu i poretku…i normali…😂😂
  Dakle citamo godinama , godinama i godinama..cuveni borski dim, uzasno zagadjenje u vazduha u Smederevu, novi ogromni rudnik litijuma u Loznickom kraju…itd,itd,itd…
  A i Beograd vec nekoliko dana ima najzagadjenI vazduh u svetu…. I jos desetine i desetine takvih i slicnih uzasno teskih ekoloskih problema po celoj ovoj nasoj lepoj Srbiji… …..I onda onaj plasljivi i neopevani mis i nadlezni ministar iz Kladova , cuveni Goran Trivan, tek sada I BUKVALNO NA SAMOM SVOM OPRASTANJU OD MANDATA kaze : STRASNO SMO ZAGADILI nasu zemlju….😀 Taj plasljivi i neopevano ambiciozni palanacki mali aparatcik i poslusni ,plasljivi i minorni mis , sa tim ,,novodorcolskim,, akcentom i slicnim boravistem…….
  😀😀 ….
  Ali NECEMO da ga sada zaboravimo , sve dok nam transparentno ,precizno i detaljno ne objasni i sledece :
  1) KAKVI su ekoloski efekti po zivotnu sredinu ( tacnije zagadjene DEVICANSKI CISTIH zemljista,povrsninskih i podzemnih voda, suma, livada,pasnjaka,zona vodoizvorista nekih reka……U DEVICANSKI CISTOM REGIONU IZMEDJU Grada Bora i Zagubice ? Gde je u toku otvaranje NOVOG velikog rudnika zlata…😀😀😀 2) KO I PO CIJEM NALOGU je od pre vise godina pa sve do danas BLOKIRAO vec ,u svakom smislu, potpuno spremno PROGLASENJE SESTOG (6) Nacionalnog parka Republike Srbije ,,Juzni Kucaj /Beljanica,, ?
  3) Da li je to, potpuno netransparentno i ,,ispod zita,, , uradjeno da bi se u citavom tom devicanski cistom prostoru prirode, NAJVECEM prostoru vodoizvorista PITKE VODE u Republici Srbiji, u zoni poslednjih i najstrozije zasticenih PRASUMA u Republici Srbiji (Vitanovaca i dr. ) , u NAJVECEM POTPUNO NENASELJENOM prostoru bez i jednog sela ili zaseoka u Republici Srbiji, u prostoru izmedju GRADA Bora i Despotovca ( cija je vazdusna prava linija razdaljine 53 km,iznad pustih planina…. a kolika ce biti duga trasa autoputa …bar 80 km…)
  U OPSTE MOGAO CRTATI NEBULOZNI I BESMISLENI AUTOPUT Markovac – Svilajnac Despotovac-Bor.
  Koji je inace u svojih prvih 37 km (Markovac- Svilajnac-Despotivac) POTPUNO PARALELAN I U NEPOSREDNOJ BLIZINI VEC POSTOJECEG AUTOPUTA Beograd-Nis…
  Sto nigde u Evropi ne postoji…😂😂😂
  Dakle vec postojeceg autoputa Beograd -Nis na kome vec nalazi sam Markovac, a od koga je Svilajnac udaljen samo 6 km , a Despotovac samo 20 km….😀 I koji je NAMENSKI dobio veliko istorijsko nacionalno ime,
  koje treba da fascinira, zbuni i poplasi ljude da se o njemu ,o tom KATASTROFALNO STETNOM I BESMISLENOM AUTOPUTU ,ne oglasavaju….😀
  4) Da li se u stvari taj nebulozni,faraonski i suludi AUTOPUT GRADI ZBOG TOG NOVOG RUDNIKA U CIJOJ NEPOSREDNOJ BLIZINI PROLAZI…?
  Dok citava Istocna Srbija i SVI njeni gradovi ,opstine, sela,okruzi ( dakle SVI i levo i desno izmedju Pozarevca i Smedereva na zapadu i Kladova, Negotina,Zajecara i Knjazevca na istoku )
  OSTAJU ODSECENI I BEZ SVOG TRANSEVROPSKOG (Atlanski okean -Crno more) AUTOPUTA I NAJKRACE ,NAJBRZE,NAJEKONOMICNIJE VEZE sa svojim glavnim gradom Beogradom i CELOM EVROPOM (na zapad do Atlanskog okeana i na istok do Crnog mora ,strateske luke Varna i Burgas u Bugarskoj i Konstanca u Rumuniji ) …😀
  5) Da li se SVE TO RADI
  (kao i onaj drugi nebulozni ,,novi drumski koridor sa vise traka,, kroz Djerdapsku klisuru ,gde su na metar i levo i desno ili stene ili Dunav ,i koji bi bio skuplji od metroa iste duzine…a KOJI JE VEC ODLUCNO ,JAVNO TRANSPARENTNO I ARGUMENTOVNO… ELIMINISAN…😀 )
  da bi se sa TERITORIJE Republike Srbije TRAJNO I ZAUVEK ELIMINISAO TRANSEVROPSKI (Atlanski okean -Crno more) MULTIMODALNI (autoput/pruga/recni dunavski koridor) ,,KORIDOR ZIVOTA ,, celog ovog POGRANICNOG regiona Istocne Srbije…??!? 😀
  I STRATESKI multimodalni TRANSEVROPSKI saobracajni koridor koji VRACA Republiku Srbiju na CENTRALNU SAOBRACAJNU, A TIME I NA CENTRALNU EKONOMSKU , POZICIJU NA BALKANU I U JUGOISTOCNOJ EVROPI…😀
  Eto na tih pet (5) pitanja treba da nam SVIMA odgovori ex-ministar Trivan…
  A moze odmah da mu kolegijalno i ekspertski pomogne i ex-ministarka nadlezna za koridore Zorana Mihajlovic…
  Posto cemo uskoro i nju da pitamo za njen deo te nadleznosti..😀😀
  Pa im je mozda lakse udvoje ,u paru ko u tangu, da nam precizno i jasno odgovore :
  KO to sve CRTA,NAREDJUJE I RADI …? I ZASTO….?
  I to sve radi ,,ispod zita,,…
  u mraku i tami…Jer se plasi svetla i javnosti …😂😂😂…
  A evo ,na primer , mi najobicniji od obicnih , gradjani Srbije ne plasimo….zar ne…??😂😂😂 I …. ..sta cemo sada …? 😂😂😂 A posto je potpis potpuno suvisan , a adresu vec odavno znaju bas SVI ,,odgovorni urednici,, (a ko ne zna neka za nju pita upravu i gradonacelnika GRADA Bora i Borane (a moze ,i to skroz opustno, i Negotince, Kladovljane,Majdanpecane, Pozarevljane ,Golupcane, Zajecarce,Knjazevcane Kucevljane,Velokogradistance,Zabarce ,Smederevce Zagubicane ,Malocrnicane ,Petrovcane i mnoge ,mnoge druge…npr u BG… za kraj samo i kao i uvek, pozdrav iz 🚞

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime