Mladi i digitalna pismenost: Udruženje Tebrizam iz Bora sprovodi projekat „Nova generacija digitalnih kampanjera“

Udruženje Tebrizam iz Bora realizuje projekat pod nazivom „Nova generacija digitalnih kampanjera“, sa ciljem da ojača digitalnu pismenost mladih i omogući im aktivno učešće u rešavanju lokalnih problema putem digitalnih alata.

Digitalna pismenost postaje sve važnija veština u savremenom svetu, a mladi u Boru su identifikovani kao grupa koja nije adekvatno opremljena digitalnim znanjima. Trajanje projekta je osam meseci, tokom kojih će biti realizovae različite aktivnosti kako bi se istražili i identifikovali problemi koje muče mlade u Boru.

Planirane su teorijske i praktične radionice, biće predstavljena iskustva digitalnog aktivizma i pozitivni primeri rada u digitalnom aktivizmu, a uačesnici na projektuće sprovesti i online kampanje zagovaranja putem društvenih mreža.

Jovan Janjić, projekt menadžer i predsednik upravnog odbora udruženja Tebrizam, istakao je važnost ovog projekta za sve mlade u Boru.

„U današnjem brzo napredujućem svetu, neophodno je opremiti mladu generaciju sa neophodnim veštinama i znanjem za uspešno funkcionisanje u digitalnom okruženju. Naš projekat ima za cilj da identifikuje problem nedostatka digitalne pismenosti i osnaži mlade u Boru pružajući im sveobuhvatnu obuku kroz interaktivne online i offline aktivnosti“, kaže Janjić.

Ključni aspekt projekta je podsticanje digitalnog aktivizma među mladima. Tebrizam veruje u moć svakog pojedinca da napravi promenu i zastupa svoje stavove putem online platformi. Kroz edukaciju o različitim digitalnim alatima, strategijama društvenih mreža i tehnikama online kampanja, mladi će biti osposobljeni da efikasno prenesu svoje poruke, aktiviraju sugrađane i zajedno se bave kritičkim pitanjima koja se odnose na mlade.

Projekat „Nova generacija digitalnih kampanjera“ podržan je regionalnim projektom SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, koji sprovode Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM), uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške. Udruženje Tebrizam veruje da će ovaj projekat pružiti mladima u Boru priliku da unaprede svoje digitalne veštine i postanu aktivni učesnici u rešavanju problema svoje lokalne zajednice.