NKD: Politički akteri da se izjasne da li su za promenu izbornog sistema

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) zatražila je od političkih stranaka, pokreta i koalicija da se izjasne podržavaju li promenu izbornog sistema pre najavljenih izbora 2022, posle tih izbora ili im je aktuelni izborni sistem dobar i ne žele da ga menjaju.

NKD je u svom Proglasu pozvao stranke vlasti, opozicije i predstavnike Evropske unije da reforma izbornog sistema bude deo predizbornih pregovora i predizbornog paketa pravila koja treba da demokratizuju izbore, Skupštinu i društvo.

„Zato sada tražimo od političkih partija, stranaka, pokreta i koalicija da se javno izjasne – jesu li za promenu izbornog sistema pre sledećih izbora. Da li podržavaju promenu sistema, ali smatraju da nije pravi trenutak ili im je aktuelni izborni sistem dobar“, navodi se u saopštenju NKD.

Iz ovog udruženja kažu da su poslali upite na adrese više od 60 političkih organizacija, parlamentarnih, vanparlamentarnih, onih koje su bile parlamentarne, onih u opoziciji, onih u vlasti i da očekuju odgovore o kojima će obavestiti javnost.

„U svojim predizbornim obećanjima mnogi akteri izrazili su potrebu za decentralizacijom i personalizacijom poslanika, pa je ovo prilika da stranke potvrde svoje opredeljenje i odgovore na pitanje – jesu li za poslanike odgovorne i povezane sa građanima i biračima ili isključivo odgovorne i povezane sa partijama“, pitaju se iz NKD-a.

Ova akcija, kažu iz Nacinalne koalicije za decentralizacijuu, ne favorizuje nijedan izborni model, ali favorizuje ideju da građani mogu da biraju, a ne samo da glasaju, što im je sadašnjim izbornim sistemom onemogućeno.

„Zato tražimo da promena sistema bude u agendi pregovora i u fokusu javnosti, kako za republičke, tako i za lokalne izbore“, zaključuje se u saopštenju.