NKD: Politički akteri da se izjasne da li su za promenu izbornog sistema

1
223

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) zatražila je od političkih stranaka, pokreta i koalicija da se izjasne podržavaju li promenu izbornog sistema pre najavljenih izbora 2022, posle tih izbora ili im je aktuelni izborni sistem dobar i ne žele da ga menjaju.

NKD je u svom Proglasu pozvao stranke vlasti, opozicije i predstavnike Evropske unije da reforma izbornog sistema bude deo predizbornih pregovora i predizbornog paketa pravila koja treba da demokratizuju izbore, Skupštinu i društvo.

“Zato sada tražimo od političkih partija, stranaka, pokreta i koalicija da se javno izjasne – jesu li za promenu izbornog sistema pre sledećih izbora. Da li podržavaju promenu sistema, ali smatraju da nije pravi trenutak ili im je aktuelni izborni sistem dobar”, navodi se u saopštenju NKD.

Iz ovog udruženja kažu da su poslali upite na adrese više od 60 političkih organizacija, parlamentarnih, vanparlamentarnih, onih koje su bile parlamentarne, onih u opoziciji, onih u vlasti i da očekuju odgovore o kojima će obavestiti javnost.

“U svojim predizbornim obećanjima mnogi akteri izrazili su potrebu za decentralizacijom i personalizacijom poslanika, pa je ovo prilika da stranke potvrde svoje opredeljenje i odgovore na pitanje – jesu li za poslanike odgovorne i povezane sa građanima i biračima ili isključivo odgovorne i povezane sa partijama”, pitaju se iz NKD-a.

Ova akcija, kažu iz Nacinalne koalicije za decentralizacijuu, ne favorizuje nijedan izborni model, ali favorizuje ideju da građani mogu da biraju, a ne samo da glasaju, što im je sadašnjim izbornim sistemom onemogućeno.

“Zato tražimo da promena sistema bude u agendi pregovora i u fokusu javnosti, kako za republičke, tako i za lokalne izbore”, zaključuje se u saopštenju.1 KOMENTAR

 1. …..Ko pita moze i sme biti pitan….Pitanja za NKD :
  1) Da li i gde u Evropi uopste postoji DECENTRALIZACIJA BEZ PRIPADAJUCIH SAOBRACAJNIH KORIDORA U TIM REGIONIMA.
  2) NKD je veoma dobro upoznata sa ,,KORIDIROM ZIVOTA,, celog ovog regiona Istocne Srbije ,Multimodalnim saobracajnim koridorim -Istok (Crnomorskim koridorom)..
  Pa da li je ovaj region Istocne Srbije JEDINI EVROPSKI IZUZETAK od ovog prethodnogopsteg i evropskog pravila…?
  3) Ovo pitanje za Nacionalnu koaliciju za DECENTRALIZACIJU glasi :
  Da li su 1+1=2 ?
  Unapred zahvaljujem NKD na javnim odgovorima .
  Koje cemo svi procitati.
  I pozz.iz🚞

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime