Obeležen Dan rudara [FOTO]

1
147

Rudari Srbije obeležili su danas 6. avgust, Dan rudara koji je ujedno i dan kompanije Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor.

blagoje-spaskovski-dan-rudara-2014

Rudarski praznik ustanovljen u znak sećanja na 6. avgust 1903. godine kada je u Senjskom rudniku, najstarijoj domaćoj jami počeo “veliki štrajk rudara”.

Ovogodišnji Dan rudara u RTB-u obeležen je u znaku završetka radova na rekonstrukciji topionice bakra i izgradnji fabrike sumporne kiseline.

Brojni predstavnici diplomatskog kora, poslovni parneri, saradnici i radnici u pratnji menadžementa kompaniji obišli su radove na najvećem industrijskom gradilištu u Srbiji.

Na svečanosti i klubu RTB u Brestovačkoj banji uručene su tradicionalne nagrade za doprinos razvoju kompanije koja nosi ime po inžinjeru Franji Šisteku koji je jedan od najzaslužnijih za otvarenje rudnika u Boru.

dobitnici-nagrade-inzinjer-sistek

Nagradu su ove godine dobili Vesna Pavlov, pomoćnik direktora RBB-a za flotacije, Branislav Tomić, direktor Rudnika bakra Majdanpek,  Milan Delić, upravnik površinskog kopa „Veliki Krivelj“ i Milorad Nestorović, upravnik Energane.

Rudarima su njihov dan čestitali generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski i čelnici Opštine Bor.

Ovogodinji Dan rudara u RTB-u  se obeležava u znatno boljim uslovima u odnosu na prethodne godine, jer je nova mehanizacija značajno olakšala rad u različitim vremenskim uslovima kao i pod zemljom.

rtb-jama-traka

Zaposleni su uglavnom zadovoljni zaradom, mada kako kažu uvek ima prostora za bolje.

“Mnogo je bolje u odnosu na period od pre desetak godina. Uslovi za rad su i dalje teški, puno je prašine, često je u toku rada visoka temperatura, ali imamo dobru ventilaciju i navikli smo na ovakav rad”, kazao je za Tanjug Boban Božic VKV kopač u borskoj Jami.

Obleležavanja Dana rudara u Boru završeno je velikim koncetom grupe Partibrejkersi, pred punim amfiteatrom Doma kulture.

[RFG_gallery id=’71’]

(Tanjug/Bor030)

1 KOMENTAR

  1. A GDE SU RUDARI MEDJU DOBITNICIMA NAGRADE …..ONI IZ JAME..ILI SA KOPA…. RONALDO BORINJO SE KUNE U NJIH SKORO SVAKI DAN…Vecno ista,nevidjeni dosadna,tragikomicna,jeftina ,primitivna ,TURBOFOLK demagogija tipa..NE MOZE NAM NIKO NISTA JACI SMO OD SUDBINE… ponovo je pokazala svoju nemarnost i aljkavost. Kao i ogranicen rok trajanja… Koji je VEC istekao.

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here