Obeležena slava nove topionice

Krsnu slavu u čast Svetog Vasilija Ostroškog koji je, kako reče protojerej Saša Stepanović, zamenik starešine borske crkve Sveti Đorđe, jedan od najpoštovanijih svetitelja u našem narodu, možda odmah posle Svetog Save, zaposleni u novoj topionici obeležili su danas rezanjem slavskog kolača u komandnoj sobi fabrike sumporne kiseline. Tom činu prethodio je obred osveštanja svih pogona u sastavu nove topionice počev od bedinga, konvertorskog dela, fleš-peći i nove energane, do fabrike sumporne kiseline i svih njenih pratećih postrojenja.

slava-tir-2016-01

„Nakon uspešnog završetka izgradnje nove topionice i fabrike sumporne kiseline, dokazivanja radnih parametara i probnog perioda, želeli smo da ovaj najveći ekološki projekat u Srbiji bude pod zaštitom Svetog Vasilija Ostroškog. Sa verom u njega i u bolje sutra, svi zaposleni odlučili su da 12. maj obeležavamo kao krsnu slavu novog pirometalurškog postrojenja“, rekao je direktor Topionice i rafinacije Boban Todorović.

slava-tir-2016-02

Zamenik starešine borske crkve Sveti Đorđe, protojerej Saša Stepanović, zahvalivši se za poziv rukovodstvu nove topionice, a i za želju svih zaposlenih da sveštenstvo borskog pravoslavnog hrama obavi obred osveštenja novih pogona, kazao je:

„Uzeli ste moćnog svetitelja da bude patron i zaštitnik ovog grandioznog zdanja koje nas je zaista ostavilo bez daha. Pošto ga slavimo, trebalo bi da se i ugledamo na njega i hvala Bogu, a i vama što razmišljate na taj način. Jer, mnogi će možda reći da je ovo nekakvo pomodarstvo, ali verujte da je takvo mišljenje površno. Nisu u pravu oni koji tako misle jer svaki posao čovek treba da počne molitvom i verom u Boga. Smatram da nam je osveštanje nove „fabrike“ bilo zaista potrebno jer svi mi od nje živimo i, praktično, zavisimo“, rekao je protojerej Saša Stepanović.

(Kolektiv)