Obuka nezaposlenim Borankama za pisanje biznis plana

Tridesetak nezaposlenih žena iz Bora pohađa trodnevnu stručnu obuku tokom koje će ovladati veštinom da sastave sopstveni biznis plan i time ohrabre da pokrenu privatni biznis.

Foto: Dragan Novaković

Obuku pod nazivom „Put do samostalnog biznisa započinje planiranjem“ realizuje Asocijacija za razvoj grada, a sredstva za realizaciju ove obuke u vrednosti od 300.000 dinara obezbedila je kompanija Rakita Exploration u okviru podrške lokalnoj zajednici kroz organizacije civilnog sektora.

 

„Ideja obuke je da polaznice osnažimo kako bi bile sposobne da samostalno izrade biznis plan, da razviju svoju ideju, da je unaprede, prilagode potrebama tržišta i da eventualno, ukoliko su zainteresovane, konkurišu za subvencije za samozapošljavanje kod Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), ali i kod drugih donatora i organizacija koje daju neku vrstu podrške ženskom preduzetništvu“, kaže Marija Pešić, iz Asocijacije za razvoj grada.

Foto: Dragan Novaković

Da su ovakve vrste obuka zaista neophodne potvrđuje podatak da su žene itekako teže zapošljiva kategorija i to posebno one koje su duže na evidenciji NSZ. Ove činjenice jasno su naznačene i u Lokalnom akcionom planu zapošljavanja koji je definisao Grad Bor.
Organizatori obuke su optimisti kada je reč o budućim poslovnim potezima polaznica jer neke od ideja koje već imaju, nedostaju ovdašnjem tržištu, a Asocijacija za razvoj grada će polaznicama, koje dobiju pomoć za sopstveni biznis, pružiti jednogodišnju besplatnu mentorsku podršku u pravnom, knjigovodstvenim i finansijskom smislu, što su i izazovi sa kojima se svako suočava na početku sopstvenog biznisa.

Foto: Dragan Novaković

Polaznice prve grupe obuke dobiće odmah sertifikate koje izdaje Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije kako bi mogle da apliciraju na već raspisan poziv NSZ za podsticajna sredstva za pokretanje sopstvenog biznisa.

Obuka za drugu grupu polaznica biće realizovana krajem marta.