Održan 16. sajam zapošljavanja u Boru, najviše interesovanja za poslove u Zijinu

Nacionalna služba za zapošljavanje, filiojala u Boru, danas je u holu Sportskog centra organizovala 16. po redu Sajam zapošljavanja, na kojem su 33 poslodavca iskazala potrebu za ukupno 282 radnika.

Najveće interesovanje vladalo je za zapošljavanjem u kompaniji „Serbia Zijin Bor Copper“ (bivšem Rudarsko-topioničarskom basenu Bor) kojoj je potrebno više od 50 novih radnika raznih struka.

„Najveće interesovanje je bilo ispred štandova rudarskih kompanija jer ceo ovaj grad vidi perspektivu u tome. Oni primaju dosta radnika. Nacionalna služba za zapošljavanje ovim sajmovima ostvaruje posredovanje na najdirektniji mogući način između poslodavaca i nezaposlenih, „licem u lice“. Nezaposleni od poslodavca mogu da saznaju više informacija od onoga što u samom tekstu konkursa nije navedeno i da dobiju pravu informaciju o trenutnim mogućnostima zapošljavanja i nekima koji biti u narednom periodu, kazala je Sonja Stanković, direktorka borske filijali NSZ.

Sajam je otvorila Milana Stanojković, članica Gradskog veća grada Bora koja je istakla da lokalna samouprava izdvaja značajna sredstva kroz aktivne mere za smanjenje nezaposlenosti.

“Današnji sajam zapošljavanja je izvanredna prilika za sve one koji su u potraži za poslom, kao i za poslovavce koji nude i traže nove kadrove, da reše problem nezaposlenosti. Lokalna samouprava i grad Bor zaista prepoznaju ovo kao jedan veliki problem koji se trudimo da rešimo putem te razvojne komponente budžeta. Ove godine za aktivnu politiku zapošljavanja odvojeno je 20 miliona dinara ž. Narednim rebalansom koji nam predstvoji ćemo zasigurno dodati još minimum toliko sredstava da budu na nivou prošlogodišnjih, ako ne i veća, tako da je to još jedan od načina na koji se lokalna samouprava trudi da pomogne sugrađanima da reše problem nezaposlenosti“, istakla je Milena Stanojković, član Gradskog veća u Boru.

Poslodavci su izlazali potrebu i za 45 radnih mesta za osobe sa invaliditetom.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje se na kraju februara nalazilo 5.029 nezaposlenih.