Održana sednica Skupštine grada Bora, opozicija bojkotovala

U Boru je danas održana peta sednica Skupštine grada koju su obeležila dva prekida i donošenje 23 odluke. Odbornici opozicije, kao što su ranije najavili, bojkotovali su rad Skupštine.

Sednica Skupštine grada Bora / Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Sednica je prvi put prekinuta na 10 minuta i pre usvajanja dnevnog reda, pošto Saša Stanković odbornik Srpskog pokreta Dveri nije želeo da napusti govornicu jer mu je zbog prekoračenje vremena za prijavu povrede poslovnika reč oduzeta.

Stanković je traži da mu se odgovori na pitanja u vezi sa skupom održanim u subotu u Boru u okviru kampanje „Budućnost Srbije“ na kome su govorili predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

On je zajedno sa Markom Stanojevićem udaljen sa skupa jer je tokom vučićevog obraćanja istako transparent sa stihovima iz Njeguševog „Gorskog vijenca“ – „Al’ tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvetija“.

Saša Stanković / Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

„Da li je poseta poseta premijara I predsednika države bila privatna? Da li smo mi kao gradski odbornici trebali da budemo obavešteni o tome ili ne? Da li je on (Aleksandar Vučić) došao kao predsednik Srpske napredne stranke ili svih građana?“, pitao je za govornicom Stanković.

Odbornik Dveri je tada razvio transparent „Kosmet srce Srbije“ nakon čega ga mu je predsednik Skupštine grada Bora Dragan Žikić oduzeo reč i pozvao ga da se udalji od govornice.

Dragan Žikić / Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Nakon desetominutne pauze odbornik Stanković se više nije vraćao na sednicu.

Zbog bojkota opozicije i izostanka nekoliko odbornika vlasti u jednom trenutku nije bilo kvoruma za rad, pa je još jednom sednica na kratko prekinuta.

Gradonačelnik Aleksandar Milikić je tokom sednice rekao da je Aleksandar Vučić predsednik svih građa Srbije, kao što je i on gradonačnik svih Borana. Takođe se i osvrnuo na odluku opozicije da ne učestvuje u radu Skupštine.

Aleksandar Milikić / Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

“Danas da je bitno i da neko razmišlja o građanima Bora sedep bi ovde, govorio I razmatrao dnevni red. Nije im bitan grad, bitno je da naprave scenu. Ovo što je danas bilo ovde je farsa kao I sve ove farse koje dešavaju u Beogradu i svuda. Ni u jednom trenutku niko od nas ovde odbornika pozicije nije, niti će vređati bilo koga koji učestvuje u protestnim šetnjama bez obzira što građani pričaju da im to ne sviđa”, kazao je Milikić.

Odbornici su na petoj sednici aktuelnog saziva usvojili, između ostalog, odluke o priznanjima grada Bora, javnim raspravama i zborovima građana.

Donešene su i Odluke o osnivanju Saveta za međunacionalne odnose, obrazovanju Korisničkog saveta javnih službi, Saveta za mlade i Komisije za rodnu ravnopravnost.

Takođe, data je saglasnost na Odluke nadzornih odbora javnih preduzeća za obezbeđivanje sredstava i davanje jemstva za plaćanje energenata za grejnu sezonu 2017/2018 i deo obaveza za 2018/2019 godinu Javnom komunalnom preduzeću „Toplana“ Bor.

Tamara Paunović / Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Usvojena su i Odluke o mreži javnih predškolskih ustanova na području grada Bora, kao i o predlogu za promenu Poslovnika Skupštine grada Bora

Prihvaćena su i rešenja o predstanku mandata direktora JKP „3. oktobar“, kao i Rešenja o razrešenju vršioca dužnosti JKP „Vodovod“ i Javnog preduzeća za stambene usluge „Bor“.

Odbornici su usvojili i predlog rešenja da se radni odnos primi član Gradskog veća Danijel Aleksić, kao i izmenu Odluke o Izmeni lokalnog akcionog plana za zapošljavanje za 2019. godinu.