Oštetili RTB Bor za više miliona evra, vodu prikazivali kao bakar

1
176

Radnici obezbeđenja Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor otkrili su radnje koje su ovom preduzeću napravile milionsku štetu.

Foto: Kolektiv

Stražari firme Inex Plus zadužene za čuvanje pogona RTB-a, operativnim radom razotkrili su nezakonite radnje za koje su se procenjuje da su napravile štetu od nekoliko miliona evra borskom kombinatu bakra. Akteri su prethodnog vikenda privedeni u policiji.

Foto: Kolektiv

Kamion firme koja na preradu donosi otpadni bakar je praćen od kraja prošle godine jer se sumnjalo da se radi o ilegalnim aktivnostima.

“Operativnim radom, analizom dokumentacije koja je pratila svaku isporuku, uočili smo neke nelogičnosti. U skladu sa tim, organizovali smo praćenje tog vozila i došli do saznanja da postoji verovatnoća zloupotrebe. Postoji sumnja da je vozilo koje je iza nas, a i sami vidite da ima vrlo specifičnu konstrukciju (poseduje neku vrstu tanka) napunjeno vodom ulazilo u krug RTB-a. Nakon isporuke, istovara (sekundarnog) bakra ta voda je usput ispuštana, a onda je kamion tariran (meren prazan). To praktično znači da je na preradu unošen materijal u manjoj količini od one koja je prijavljivana, odnosno voda je deklarisana kao bakar (da bi se iz RTB-a kasnije uzimala upravo ta prijavljena količina katodnog bakra). To je naša sumnja, a nadležni organi, SUP i Tužilaštvo, će reći svoje. U ovom slučaju reč je o 2.020 kg vode”, izjavio je danas novinarima Ivan Milosavljević, regionalni rukovodilac firme za obezbeđenje Inex Plus.

(Kolektiv / Bor030)

 1 KOMENTAR

  1. Ogromne pljačke i propast RTB Bor

    Pre dva dana sprečena je ogromna pljačka u RTB Bor, zaustavljen je kamijon sa bakrom, koji je radio posao godinu dana, u vrednosti od 20 miliona evra. Pominje se veza sa nekim pevačem, a niko ne pominje ulogu čelnika RTB Bor, bez čije aminovanje ovo sigurno ne bi se uradilo. Početkom januara, na Badnji dan ili Božića, ukradeni su delovi od bakra iz magacina RTB Bor (žaketi i taping-blikovi) u masi od 1,4 tona čija vrednost je procenjena na dva miliona dinara. Policija je pronašla delove u ul. 7. jul u Boru, drugo se ništa ne zna. Zna se i te kako, bez znanja čelnika RTB Bor, koji je zatvorio borsku firmu koja je godinama obezbeđivala imovinu RTB Bor “Zaštitu”, a doveo je beogradsku firmu “INEX PLUS”, vlasništvo njegovih pajtaša iz Beograda i Holandije, ništa nije urađeno. Na ovo kada se dodaju promašena ogromna investicija od preko pola milijarde evra u rudarstvu i metalurgiji, krimogene i druge radnje i navodno, pogrešno informisanje (laganje) premijera je dovoljna tema policiji, tužilaštvu i sudstvu da odvoje poprilično vreme za rasvetljavanje i raspetljavanje sve te aktivnosti u kojima su umešani i ljudi iz vlasti. Gubici RTB Bor su premašili 1,2 milijarde evra, od kojih devetsto miliona evra su otpisana i zapisana na leđa poreskih obveznika. Umesto vlast da rasčisti sa ovakvim ljudima i ovakvim poslovanjem traži se profesionalni menadžment i strateški partner. Kupuje se samo vreme, a izgleda za RTB Bor nema spasa.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime