Oštetili RTB Bor za više miliona evra, vodu prikazivali kao bakar

Radnici obezbeđenja Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor otkrili su radnje koje su ovom preduzeću napravile milionsku štetu.

Foto: Kolektiv

Stražari firme Inex Plus zadužene za čuvanje pogona RTB-a, operativnim radom razotkrili su nezakonite radnje za koje su se procenjuje da su napravile štetu od nekoliko miliona evra borskom kombinatu bakra. Akteri su prethodnog vikenda privedeni u policiji.

Foto: Kolektiv

Kamion firme koja na preradu donosi otpadni bakar je praćen od kraja prošle godine jer se sumnjalo da se radi o ilegalnim aktivnostima.

“Operativnim radom, analizom dokumentacije koja je pratila svaku isporuku, uočili smo neke nelogičnosti. U skladu sa tim, organizovali smo praćenje tog vozila i došli do saznanja da postoji verovatnoća zloupotrebe. Postoji sumnja da je vozilo koje je iza nas, a i sami vidite da ima vrlo specifičnu konstrukciju (poseduje neku vrstu tanka) napunjeno vodom ulazilo u krug RTB-a. Nakon isporuke, istovara (sekundarnog) bakra ta voda je usput ispuštana, a onda je kamion tariran (meren prazan). To praktično znači da je na preradu unošen materijal u manjoj količini od one koja je prijavljivana, odnosno voda je deklarisana kao bakar (da bi se iz RTB-a kasnije uzimala upravo ta prijavljena količina katodnog bakra). To je naša sumnja, a nadležni organi, SUP i Tužilaštvo, će reći svoje. U ovom slučaju reč je o 2.020 kg vode”, izjavio je danas novinarima Ivan Milosavljević, regionalni rukovodilac firme za obezbeđenje Inex Plus.

(Kolektiv / Bor030)