Osvojila drugo mesto na seminaru koji nije akreditovan

0
223

Učesnici onlajn seminara Obrazovno kreativnog centra (OKC), borskog udruženja prosvetnih radnika, već treće godine zaredom osvajaju druga mesta na konkursima Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) “Saznali na seminaru primenili u praksi“, a neverovatno je što je nagradu za 2. mesto 2015. godine dobila učesnica sa seminarom koji nije bio akreditovan.

okc

OKC se bavi unapređenjem obrazovanja i vaspitanja i podizanja svesti za kvalitenijim obrazovnim sistemom.

“Stručno usavršavanje nastavnika oduvek je diskutabilna tema. I to iz mnogo uglova. Znam da sve institucije beže od ove teme, ali nekako je to zapalo ZUOV-u, koji se tu teško snalazi. Stručno usavršavanje je diskutabilno po mnogim osnovama i stvarno treba jak dijalog svih faktora kako bi ovaj segment našeg rada bio kvalitetan, jer bez toga nema kvalitetnih nastavnika, a ni kvalitetne nastave”, ističe Zoran Milojević, osnivač OKC-a.

OKC seminari u prethodnom ciklusu nisu prošli akreditacionu komisiju ZUOV-a u Srbiji. Zvanična obrazloženja se zasnivaju na Pravilniku o stručnom usavršavanju koji tada nije u sebi imao pravila za onlajn seminare, ali je komisija isto gledala na seminare u učionici i one preko interneta.

Međutim, OKC nije odustao od tih seminara i ponudio je nastavnicima koji su pohađali seminare, neakreditovane i sami plaćali kotizaciju. To je dokaz da i te kako ima nastavnika koji znaju šta je stručno usavršavanje, koji su svesni da oni treba da stanu ispred učenika, a ne lokalna samouprava koja treba to da plati.

“ZUOV pokušava na nakoliko načina da motiviše nastavnike da se stručno usavršavaju, kao i autore seminara da prave što kvalitetnije seminare. Jedan od tih načina je konkurs za nastavnike “Saznali na seminaru primenili u praksi” na kome mogu da pokažu šta su naučili na seminaru i kako su to primenili u svom radu”, napominje Milojević.

Učesnica prošlogodišnjeg onlajn seminara “Nastava u oblaku”, Zorana Matićević iz III beogradske gimnazije, profesor društvenih nauka, osvojila je drugo mesto za rad “Upitnik u oblaku”.

“Posebno, ako pogledamo ove seminare videćete da su tri nagrade otišle OKC seminarima i to tri puta nagrade za drugo mesto. A jedan od najvećih paradoksa je što je nagradu za 2. mesto 2015. godine dobila učesnica sa seminarom Nastava u oblaku, koji nije akreditovan”, navodi Zoran Milojević.

(skolskidnevnik.net / Bor030)

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime