Popuštaju se mere – produžava se radno vreme kafića i restorana, biće dozvoljene proslave mature i okupljanja do 500 ljudi

Sve prodavnice i ugostiteljski objekti moći će da rade napolju bez prekida nova je preporuka koju je danas doneo Krizni štab Vlade Srbije za suzbijanje epidemije korona virusa.

Foto: srbija.gov.rs

Član Kriznog štaba Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, rekao je da će ugostiteljski objekti u zatvorenom prostoru moći da rade do jedan sat posle ponoći, a muzika će biti dozvoljena i napolju i unutra.

„Vidite i sami da već jedan duži vremenski period imamo jednu stagnaciju, jedan nivo broja zaraženih koji je konstantan. Situacija u bolnicama je zadovoljavajuća. Imamo manje od 500 pacijenata u bolnicama koji se leče od kovida“, rekao je Gojković.

Predlog Kriznog štaba je da se dozvoli i prisustvo publike na utakmicama i to 50 odsto kapaciteta na tribinama napolju, a 30 posto kapaciteta unutra.

Maksimalni dozvoljen broj građanja pri javnim skupovima od sada će biti 500 i napolju i unutra, a za sve skupove za koje je planiran dolazak više ljudi, biće potrebna posebna dozvola Kriznog štaba.

„Svi koji planiraju bilo kakvu vrstu okupljanja gde je predviđeno više od 500 posetilaca, ne mogu to da rade bez saglasnosti Kriznog štaba“, rekao je Gojković.

Predlog je da budu dozvoljene i maturske svečanosti, kao i rekreativna nastava i đačke ekskurzije.

Konačnu odluku doneće Vlada Republike Srbije u narednih dan-dva.

(Bor030 / Beta / RTS)