Poreznik iz Bora oštetio državu za 100.000 evra

Slađan I., bivši radnik filijale Poreske uprave u Boru, uhapšen je zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja prisvojio 100.000 evra.

hronika-policijski-auto-bor030

Osumnjičeni Slađan I. iz Bora, je u periodu od početka 2010. godine do danas, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, registrovao na svoje ime pet privrednih društava, „Counter investment company“, „Astra toro company“, „Traviscriptum group“, „Coriđa limited company“ i „Gilcops company“.

Sva privredna društva registrovao je na području Bora nakon čega je izvršio promenu sedišta navedenih firmi na teritoriju beogradskih opština. Kasnije je nadležnim filijalama Poreske uprave Beograd podnosio poreske prijave sa neistinito iskazanim preplaćenim PDV-om i zahteve za njegov povraćaj.

Kako je saopšteno, proverama je utvrđeno da navedena privredna društva nisu imala nikakav poslovni promet i da je na osnovu lažnih poreskih prijava, Slađan I. zahtevao povraćaj PDV-a pa je bez pravnog osnova, na račune navedenih firmi, izvršen povraćaj i isplata PDV-a u iznosu od 11.263.076 dinara.

Nakon izvršenih uplata, Slađan I. je sredstva od povraćaja PDV-a podizao u gotovini, po osnovu nepostojećih materijalnih troškova. U cilju sprečavanja postupka kontrole, Slađan I. je nakon izvršenog povraćaja PDV-a i podizanja gotovog novca, izvršio preregistraciju firmi i njihova sedišta izmestio na područje Kosova i Metohije.

U saopštenju se navodi da pripadnici PU Beograd u saradnji sa radnicima Ministarstva finansija, Poreske policije i Višim tužilaštvom u Beogradu, nastavljaju postupak kontrole sa ciljem identifikacije radnika Poreske uprave koji su Slađanu I. omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od preko 100.000 evra

(BETA)