Povećan bonus za otkup zemljišta na Čukaru Peki

Kompanija „Rakita“ donela je odluku da poveća bonus za 40 odsto na cenu otkupa zemljišnih parcela koje se otkupljuju u cilju obezbeđivanja uslova za otvaranje rudnika na ležištu Čukaru Peki kod Bora.

Cilj ove odluke, ističu u kompaniji je, pre svega, ubrzanje procesa otkupa zemljišta radi realizacije projektnih aktivnosti, a takođe i održavanje dobre i skladne saradnje sa lokalnom zajednicom.

„Na osnovu povratnih informacija iz lokalne zajednice menadžment kompanije „Rakita“ doneo je odluku da poveća bonus sa 60 odsto na 100 odsto na cenu otkupa zemljišnih parcela. Osim toga, svakom vlasniku zemljišta, po prodatoj parceli, biće uplaćeno dodatnih 50.000 dinara, bez obzira na veličinu parcele. Ova odluka se odnosi kako na one koji će se odlučiti da svoje zemljište prodaju kompaniji „Rakita“, tako i na sve one koji su do sada potpisali kupoprodajni ugovor o prodaji zemljišta“, izjavio je Aleksandar Vulović, menadžer za ishodovanje dozvola i društvenu odgovornost u kompaniji „Rakita“.

I u lokalnoj samoupravi navode da je povećanje cene naknada za otkup zemljišta u zoni projekta Čukaru Peki u Boru usledilo nakon razgovora Aleksandra Milikića, predsednika opštine sa predstavnicima kompanije „Rakita“. Oni podsećaju, da će ova odluka važiti prilikom sklapanja novih ugovora o kupovini zemljišta, ali i retroaktivno za sve prethodno sklopljene ugovore u vezi sa otkupom zemljišta na projektu Čukaru Peki.

„Na osnovu razgovora predsednika Milikića sa predstavnicima kompanije „Rakita eksplorejšn d.o.o.“ ustanovljeni su principi saradnje kako bi se ispoštovali obostrani interesi, kako kompanije, tako i građana opštine Bor, kao i, prvenstveno, interesi Republike Srbije. Predsednik Milikić je izričito insistirao na povećanju cene otkupa zemljišta, zatim na uključenju kompanije „Rakita eksplorejšn d.o.o.“ na uređenju lokalne infrastrukture, kao i to da domaće firme budu angažovane u procesu rada“, navode u Skupštini opštine Bor.

„Rakita“ je, inače za potrebe otvaranja rudnika do sada otkupila oko 300 hektara zemlje u blizini Brestovca, Slatine i Metovnice, od planiranih nešto više od 1.000 hektara. Vlasnicima zemljišta je isplaćivala bonus od 60 odsto od procenjene vrednosti zemljišta, a ovom odlukom se visina tog bonusa povećava na 100 odsto procenjene vrednosti zemljišta.

Povećanje bonusa za 40 odsto se odnosi isključivo za otkup zemljišta, ali ne i za otkup objekata, šuma, useva i drugih površina. Svim prethodnim vlasnicima zemljišta razlika u bonusu će biti isplaćena retroaktivno, a takođe će dobiti i po 50.000 dinara po parceli.

Fokus kompanije „Rakita“ predstavlja projekat Čukaru Peki, koji se nalazi na oko šest kilometara južno od Bora, na području obuhvaćenom istražnom dozvolom Brestovac-Metovnica. Rudno ležište „Čukaru Peki“ predstavlja veliki ekonomski potencijal za Bor i okolinu. Procenjuje se da će u naredne dve godine za izgradnju pratećih rudarskih kapaciteta biti potrebe za angažovanjem oko 1.200 radnika.