“Knjiga o promenama – trilogija privrede Timočke krajine”

Sinoć je u Narodnoj biblioteci u Boru održana promocija knjige grupe autora na čelu sa Božinom Jovanovićem “Knjiga o promenama – trilogija privrede Timočke krajine”. O samoj knjizi su govorili prof.dr Rodoljub Jovanović, prof. Miodrag Đurđević, Bratislav Đorđević, recenzent Dušan Ivanić i dr Nebojša Radmilac.

knjiga-o-promenama

 

Božin Jovanović je bio je po mnogima najuspešniji generalni direktor Rudarsko-topioničarskog Basena (RTB), predsednik Privredne komore Jugoslavije, veliki graditelj i humanista kako je rečeno na promociji.

Knjiga počinje rečima “Događa se bezočna otimačina, prodaja i preprodaja narodne imovine bez smisla i cilja, korupcija buja, bezobrazluk zloslutno nasrće, državna kasa sve praznija…”. Svakog časnog i poštenog čoveka ove reči ne ostavljaju ravnodušnim tako da je istinska situacija i naterala Božina Jovanovića da napiše knjigu “Knjiga o promenama” u koju je Božin uložio ne deo, nego celog sebe.

Knjiga ima tri dela, prvi obuhvata period posle rata obnovu i razvoj do 1990. godine, drugi je sunovrat dok je treći deo najobimniji i najznačajniji koji treba čitaocu da pokaže da ipak postoji “Svetlost na kraju tunela” gde se ukazuje na nove razvojne mogućnosti.

Promociji su prisustvovali predsednik SO Bor Dragan Žikić, Taisija Ristić pomoćnik predsednika opštine Bor, direktori javnih preduzeća, i mnogobrojni prijatelji porodice Jovanović. Božin Jovanović već 2 godine nije sa nama a promocija njegove knjige održana je baš na dan njegovog rođendana.