Predstavljeno novo izdanje „Borske beležnice“ Mikloša Radnotija

Sinoć je u Narodnoj biblioteci u Boru predstavljeno novo izdanje „Borske beležnice“ mađarsko-jevrejskog pesnika Mikloša Radnotija koji je svoje poslednje pesme napisao tokom prinudnog rada u nacističkim radnim logorima u Boru i okolini.

Tačno 40 godina nakon što je Narodna biblioteka Bor, 1979. godine, kao svoju prvu knjigu objavila „Borsku beležnicu“, pojavilo se novo izdanje koje još jednom razmatra poetski i ljudski unikum Mikloša Radnotija.

Najnovije izdanje Borske beležnice, pored originalne Radnotijeve poezije sadrži i tekst Zorana Paunovića, kao i 14 tabli stripa Aleksandra Zografa. O Borskoj beležnici, u kojima autor pripoveda o radnim logorima u Boru tokom Drugog svetskog rata, neljudskom životu i monstruoznom tretmanu logoraša, i tragičnoj sudbini jevrejsko-mađarskog pesnika Radnotija, čije su pesme pronađene u masovnoj grobnici iskopanoj u mađarskom mestu Abda, blizu austrijske granice.

Deset Radnotijevih pesama u Borskoj beležnici, pisanih po pouzdanim svedočenjima, do poslednjeg pesnikovog daha, maestralano je sa mađarskog preveo Danilo Kiš.

Esej prof. dr Zorana Paunovića daje prikaz Radnotijevog značaja i života, posebno borskog, logoraškog, kao i sveobuhvatnu analizu poezije sakupljene u čudesnoj Beležnici, te moći pesničkog čina.

Ove godine biblioteka slavi i 150 godina od osnivanja prve čitaonice u Zlotu, na području matičnosti Narodne biblioteke Bor.