I povećanje plata i otpuštanja u prosveti

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić rekao je da prosveta mora da bude prvi sektor u povećanju plata u javnim službama i da povećanje mora biti uređeno zakonom. Takođe, prosvetu očekuju reorganizacije prema listama za čiju će izradu biti potreban ceo septembar.

srdjan-verbic

U intervjuu za Tanjug Verbić je rekao da Ministartsvo prosvete ima za cilj da ova školska godina počne normalno, bez štrajkova ali i da učenici i nastavnici budu više motivisani za rad.

Ministar takođe navodi da su svi u prosvetnom sistemu svesni da problemi koji ne mogu biti lako rešeni i dalje postoje a tiču se adekvatnog finansiranja ali i da je zahvalan prosvetnim radnicima na racionalnom ponašanju.

Veoma je važno da dođe do tog povećanja i da ono bude uređeno zakonom. Mi očekujemo Zakon o platama, koji će onda urediti visinu plata i ja se nadam da će do toga doći što pre, naglasio je Verbić za Tanjug.

Komentarišući trenutnu aktuelnu situaciju oko tehnoloških viškova, nastavnika sa nepunom radnom normom i potrebu za novim radnicima, ministar je rekao da je obaveza svakog direktora da raspodeli radna mesta tako da u sistemu ostanu prosvetari sa što punijim fondovima časova koji rade na neodređeno vreme.

Cilj je da se reorganizijemo tako da oni koji ostaju u prosveti imaju maksimalni fond časova, a samim tim i veće plate, a kod odlaska iz sistema gledamo da oni koji odlaze pre svega budu oni koji to dobrovoljno čine, rekao je Verbić.

Izdrada lista tehnoloških viškova u prosveti biće obavljena u dva kruga jer da nema drugog kruga otišlo bi previše mladih, što nije nikome u interesu.

Nakon prvog kruga slediće izjašnjavanje o dobrovoljnom odlasku radnika koji će se naći upravo na listama tehnoloških viškova u drugom krugu. To će uglavnom biti „iskusniji“ radnici zbog poena koje dobijaju na dužinu radnog staža. Ovim činom će Ministarstvo zadržati mlađe radnike u prosveti.

I da podsetimo da plate u prosveti nisu povećavane od 2008. godine, a prošle godine su, kao i ostalima, smanjene, pa je veoma važno da do povećanja ipak dođe.