Računaju se i oni preko 60

Međunarodni dan starijih osoba se u svetu i kod nas obeležava 1. oktobra, sa ciljem da se naglasi važnost osiguravanja životnog okruženja koje se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.

 

 

medjunarodni dan starijih osoba
Foto: www.stampar.hr

Međunarodni dan starijih osoba – 1. oktobar, obeležava se danas u Srbiji i svetu sa ciljem ukazivanja javnosti da je uvažavanje demografskih trendova i socijalna inkluzija starijih osoba od presudne važnosti za kreiranje održive urbane sredine koja promoviše jednakost, blagostanje i prosperitet zajednički za sve građane. Stariji od 60 godina čine četvrtinu stanovništa Srbije, a procene su da će sredinom veka, svaka treća osoba biti te starosne dobi.

Međunarodni dan starijih osoba je poseban dan za starije osobe širom sveta. Slogan ovogodišnje kampanje „Osobe 60+, računajte na nas“ izabran je sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na činjenicu da će starenje populacije i populaciona dinamika oblikovati ključne izazove za razvoj sa kojim će se svet suočiti u 21. veku. Uvažavanje i razumevanje starijih osoba temelj je svakog savremenog društva.