Različiti stavovi sindikata i kompanije, za 28. jun najavljen protest radnika Ziđina

Nakon što je objavljeno da su propali pregovori sindikata i rukovodstva kompanije Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper) o definisanju novog Kolektivnog ugovora zaposlenih, reprezentativni sindikati doneli su odluku da se od ponedeljka, 28. juna, organizuju protesti zaposlenih u kompaniji.

Protesti će se održavati svakodnevno u vremenu od 15 do 17 sati, a ukoliko okupljanja radnika ne urode prolom, pristupiće se i radikalnijim merama sindikalne borbe.

„Nakon šestomesečnih pregovora sa poslovodstvom, a povodom definisanja novog Kolektivnog ugovora, moram da kažem da nije postignut sporazum. Kolektivnim ugovorom koji je ponudio poslodavac, znatno se umanjuju prava zaposlenih. Osnovna tačka u kojoj se razilazimo u mišljenju i poimanju sa poslovodstvom je zarada zaposlenih. Poslodavac je zahtevao da, u toku godine, ocenjuje zaposlene kroz radne učinke i da na osnovu toga menja osnovnu zaradu, što je u suprotnosti sa Zakonom o radu i našim zakonodavstvom. Sindikati žele da se radnicima zadrže zarade koje su imali do sada, i taj zahtev branimo članom 142. starog Kolektivnog ugovora, koji kaže da novi Kolektivni ugovor ne može da sadrži manja prava od postojećih“, rekao je Časlav Gavrić, glavni poverenik sindikata „Nezavisnost“, dodajući da će se protesti organizovati nakon radnog vremena kako se ne bi remetio proces proizvodnje.

Gavrić je podsetio da je kompanija SZC zaradila u prošlog godini više od 700 miliona dolara, kao i da je to argument da poslodavac treba profit podeli sa radnicima, jer su to zaslužili.

Časlav Gavrić

„Naša je obaveza da nastavimo pregovore sa poslodavcem u cilju definisanja novog Kolektivnog ugovora. Mi nećemo odustati od naših zahteva, proteste ćemo organizovati, a ukoliko sve to ne urodi plodom, spremni smo na radikalniju sindikalnu borbu u cilju ostvarenja naših zahteva“, porućio je Gavrić.

Okupljenim radnicima i predstavnicima medija ispred direkcije kompanije Srbija Ziđin Koper, obratio se i Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije.

Zoran Marković

„Rukovodstvo kompanije želi gumicom da izbriše radnike koji imaju 30 i više godina radnog staža. Kompanija je obezbedila jubilarne nagrade za radnike koji su stekli 10, 20 i 30 godina staža, a za one koji su napunili 40 godina staža, ništa. To pokazuje da ti radnici ne postoje za poslovodstvo. Zijđin je, i u Boru i u Majdanpeku, dočekan ispružene ruke, a ako je došao kao okupator, može odmah da ide“, poručio je Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije.

Podršku reprezentativnim sindikatima u najavljenim protestima zaposlenih pružila je Čedanka Andrić,  izvršna sekretarka ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost.

Čedanka Andrić

„Ukoliko bude pritisaka na radnike i predstavnike sindikata, staćemo u njihovu odbranu. Obratićemo se i međunarodnim sindikalnim organizacijama. Tražićemo da o ovome raspravlja i socijalno ekonomski savet Republike Srbije. Bićemo uz naše kolege i radnike i u toku najavljenih protesta, ali i u nekim radikalnijim vidovima sindikalne borbe“, poručila je Andrićeva.

Direktor Sektora za ljudske resurse kompanije Srbija Ziđin Koper Džaoi Huan (Zhaoyu Huang) izjavio je danas da će pregovori sa sindikatima o novom Kolektivnom ugovoru biti nastavljeni uprkos razlikama u pogledu konačnog sporazuma, a da će do usvanja konačnog rešenja na snazi biti Pravilnik o radu kojim neće biti umanjene zarade zaposlenima.

Zhaoyu Huang

„Kompanija garantuje radnicima da njihovi prihodi neće biti niži od trenutnog nivoa. Objavljeni Pravilnik o radu u potpunosti je u skladu sa propisima ove države i on sadrži većinu odredbi iz prethodnog Kolektivnog ugovora. Naša želja je da izvšimo reformu sistema za obračun zarada i socijalnih nadoknada. Novo je da smo dodali nadoknade prema radnim mestima, a na osnovnu zaradu biće dodate i nadoknade na osnovu ocenjivanja“, kazao je Huan.

On je istakao da je cilja kompanije da nagradi one zaposlene koji rade dobro i savesno i da će oni moći da računaju na veće zarade.

Za četvrtak je u Beogradu najavljen sastanak predstavnika sindikata i resornog Ministarstva, kome će prisustvovati i predstavnici ambasade Nerodne republke Kine.