Rezultati se dugo čekaju: Gradovi i opštine iz istočne Srbije zajedno kupuju opremu za PCR testiranje

U Zaječaru je danas održan sastanak predstavnika gradova i opština Borskog i Zaječarskog okruga na kome je, između ostalog, dogovoreno da se za potrebe Zavoda za javno zdravlje “Timok” kupi oprema za PCR testiranje.

Gradonačelnici i predsednici opština zatražili su od Zavoda za javno zdravlje “Timok” hitnu procenu epidemiološke situacije, kako na teritoriji Borskog i Zaječarskog okruga, tako i za svaku lokalnu samoupravu pojedinačno.

Na osnovi epidemiološke procene u lokalnim samoupravama gde je to neophodno biće proglašena vanredna situacija, zaključeno je na današnjem sastanku.

Zbog “ogromnog kašnjenja” rezultata testova koji se upućuju u referentne laboratorije u Beograd dogovoreno je da se učešćem proporcionalnog broja stanovnika, nabavi laboratorija za PCR testiranje.

Dogovoreno je da se ova nabavka obavi preko grada Zaječara, s tim da će ostale lokalne samouprave finansijski učestvovati u nabavci, srazmerno broju stanovnika u ukupnom broju stanovnika oba okruga.

Donet je radni zaključak da gradonačelnici i predsednici opština u dnevnoj komunikaciji koordiniraju mere, i usklađuju ih tako da se širenje zaraze virusom COVID-19, ne preliva iz jedne u drugu lokalnu samoupravu.

Kriznom štabu Vlade Republike Srbije i resornom ministarstvu biće upućen zahtev da se odredi potencijalna COVID bolnica za teritoriju Borskog i Zaječarskog okruga, vodeći računa o kadrovskoj osposobljenosti iste.

Načelnici oba okruga preuzeli su na sebe obavezu da kadrovski ojačaju sanitarnu inspekciju, kao i druge inspekcijske službe neophodne za sprovođenje u delo naredbi gradskih i opštinskih štabova za vanredne situacije.