Ronioci žandarmerije tragaju za telom rudara u RBM

Ronioci žandarmerije još uvek tragaju za telom rudara koji je nastradao na jezeru površinskog kopa „Južni revir“ u Rudniku bakra Majdanpek (RBM), a utvrđuju se i okolnosti koje su dovele do formiranja talasa na jezeru visine oko pet metara.

Foto: Kolektiv

Dan nakon stravične nesreće u kojoj je život izgubio T. M. (62), radnik Rudnika bakra Majdanpek, okolnosti se još uvek utvrđuju. Na lice mesta izašao je rudarski inspektor, policija, ronioci žandarmerije započeli su potragu za telom nastradalog rudara.

Površina jezera je 26 hektara i da bi se podigao talas visine pet metara trebalo je, kažu stručnjaci, pokrenuti 1,3 miliona kubnih metara vode. Zna se da je neposredno pre nesreće zabeleženo više zemljotresa u susednim zemljama, da su te seizmološke aktivnosti registrovane i u Seizmološkom zavodu Srbije, pa se ne isključuje mogućnost da je i to imalo uticaja na jačanje vodenog talasa do neverovatnih četiri ili pet metara, koliko je morao da ima da bi doslovce „progutao“ nesrećnog T. M. i objekte na obali, navodi Kolektiv.

„Ronioci žandarmerije tragaju za telom nastradalog. Okolnosti koje su dovele do stvaranja udarnog talasa koji je doveo do ove nesreće još uvek se utvrđuju i nakon prikupljanja svih činjenica moći ćemo nešto određenije da kažemo“, rekao je Milanko Savić, republički rudarski inspektor.

Prema rečima očevidaca, na jezeru površinskog kopa „Južni revir“ se, bez ikakvih nagoveštaja, stvorio talas koji je u trenu odneo nesrećnog T. M., trafo i kućicu u kojoj se dežuralo uz tri pumpe na odvodnjavanju.

„Na trenutak sam zastao, može da se kaže, u blizini mesta nesreće, na rudarskom putu kod “OK”- bagera čekajući da buldozer završi svoj rad i sasvim slučajno bacio pogled na jezero. Video sam talase koji su podigli pontone tako da su oni bukvalno lebdeli na tom talasu. Odmah sam pozvao poslovođu i javio šta sam video. Talas je bio krajnje neočekivan i tako nešto se nikada nije moglo videti na ovom jezeru“, ispričao je Mile Marković, vozač teškog vozila „Belaz 1“ za Kolektiv.

Ljubiša Adamović, čije je radno mesto u drugoj kućici iz koje se prati odvodnjavanje, a udaljena je nekih 300 metara od one koja je nestala u vodama jezera, kaže da je video velike talase kako udaraju u obode stena i potrčao je dole da vidi šta se događa, ali tamo više nije bilo čoveka, kućice, nikog. Kaže da je u trenutku nestalo sve.

Miroslav Nikolić, kolega nastradalog T. M. koji se u trenutku nesreće nalazio na tri metra od kućice-kontejnera koju je „usisao“ talas i koji se spasao samo zahvaljujući prisebnosti da se čvrsto uhvati za kablove pumpnog postrojenja, pušten je iz majdanpečke bolnice gde je, zbog pretrpljenog šoka, bio zadržan izvesno vreme i na kućnom je lečenju.

(Kolektiv / Bor 030)