RTB Bor pomaže susednom Zaječaru u borbi sa nabujalim Timokom

Nabujali Timok ozbiljno je pripretio Zaječaru i Knjaževcu. Kod sela Vratarnica u zaječarskoj opštini Beli Timok je već počeo da se izliva, a očekuje se i poplavni talas iz pravca Knjaževca koji bi mogao da ugrozi meštane naselja Višnjar.

Beli Timok kod Vratarnice

Pomoć Zaječaru i Knjaževcu u mehanizaciji ponudio je i Blagoje Spaskovski, generalni direktor Rudarsko topioničarskog basen Bora, koji je put Zaječara uputio prve buldožere i bagere.

Nadležni u RTB nastavili su da u Borsko jezero, gde voda doseže dva metra ispod tačke preliva, iako nivo raste pet centimetara dnevno, upumpavaju vodu Beljevinske reke, što će rasteretiti Timok.

„U Borsko jezero se dnevno upumpa 13 hiljada kubika vode sa Beljevinskog izvorišta koja bi, u suprotnom, završila u Timoku. Za mesec dana nivo je porastao 1,8 metara, ali je jezero još uvek „žedno“ i može da prihvata Beljevinsku reku. Tako rasterećujemo Timok i pomažemo komšijske gradove, pre svega Zaječar gde je proglašena vanredna situacija zbog opasnosti od poplava“, kaže Vladimir Janošević, direktor TIR-a.

(Bor 030/Kolektiv G.T.V)