Skupljanje potpisa za ograničenje rijalitija

Juče je ispred REM-a, u okviru kampanje „U ime kulture“, održan performans na kome su aktivisti doneli televizore jasno izražavajući protest prema nasilju koje se promoviše u rijaliti programima sa nacionalnom frekvencijom.

Takođe su najavili početak kampanje skupljanja potpisa za zakon kojim će se ograničiti rijaliti programi na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Skupljanje potpisa za narodnu inicijative će trajati od 23. do 30. juna.

Bor je takođe jedan od gradova koji učestvuje u ovoj inicijativi i naši sugrađani će, ukoliko žele da učestvuju u ovoj kampanji, moći da u gore pometom periodu potpišu ovu narodnu inicijativu.

Da se podsetimo, REM je odbacio prijavu za vađenje pištolja i nasilničko ponašanje u rijalitiju „Parovi“ na TV HAPPY iako je promovisanje nasilja jasno zabranjeno i kažnjivo Zakonom o elektronskim medijima. Takođe, u zakonom predviđenom roku nije dostavio informacije od javnog značaja da li je za podzakonske akte, koje je doneo, postojala saglasnost Ministarstva kulture i informisanja, iz čega proističe sumnja da su svi podzakonski akti REM-a neustavni i nezakoniti.

„Кoličina nasilja i manjak kulturnog sadržaja, naročito onog koji se tiče dece, a koji dominira na većini nacionalnih frekvencija, je pokazatelj da je jedini način zaštite promena Zakona o elektronskim medijima. Imajući u vidu da oni koji su plaćeni i trebaju da štite javni interes, to ne čine, odlučili smo da sa građanima organizujemo skupljanje 30.000 potpisa što je pravni uslov da ova inicijativa postane predlog zakona“, napominju vodioci kampanje „U ime kulture“.

Akciju vode Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, Srbija u pokretu, a učestvuje još deset timova i udruženja.